ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anders, 83, skapade lejonen på Drottninggatan: Hoppas de räddade några liv”

Linnea Bergman · 10 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017

Anders Årfelt, 83, skapade lejonen som vaktar Drottninggatan. Nu överöses de med blommor och dess skulptör hoppas att de bidrog till att rädda liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid lejonets fot ligger en nallebjörn. På dess huvud ett knippe rosor. Betonglejonen som ska hindra trafik från att åka in på Drottninggatan har hamnat i fokus efter fredagens terrordåd.

Uppmärksamheten har varit dubbel. Kritik har riktats mot att betonglejonen inte räckte för att hindra lastbilen. Samtidigt har de smyckats med blommor och hyllats efter dåden.

– Det som hände på Drottninggatan var vidrigt. Lejonen räckte inte till, trots att de är tyngre än många andra betongsuggor. Men jag tror och hoppas att de gjorde nytta och kanske har räddat några liv, säger dess skapare skulptören Anders Årfelt.

Anders Årfeldt kom själv på idén med trafikhinder i form av lejon till huvudstaden. De har stått på Drottninggatan sedan 1995.

Vad symboliserar lejonen för dig?

– Kraft och styrka och de är även en tydlig symbol för Stockholm.

Anders Årfelt befinner sig just nu på Gotland och har inte själv sett lejonen i deras blomsterskrud. Men han har fått bilder skickat till sig på de hyllade lejonen.

– Det är fantastisk och vackert, säger han.

Trots betonglejonen kunde dock lastbilen köra 570 meter på Drottninggatan. Lejonen saktade ner lastbilens framfart men lyckades inte hindra den. Deras syfte har främst varit att markera att man inte får köra på gatan.

Anders Årfeldt tycker att man nu ska överväga att förankra lejonen på rör. Då kan de lyftas rakt upp men inte välta. På så sätt tror han att de skulle kunna stå emot en liknande händelse bättre.

Han vill att lejonen ska få fortsätta symbolisera Stockholm och vakta Drottninggatan.

– Jag känner mig väldigt stolt över att de får stå där. Det gör jag verkligen. Det går att behålla lejonen om man vill det.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro