ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anders Borg inte längre så hoppfull

Annika Creutzer · 17 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

VÄNDNING. Tidigare har finansminister Anders Borg (M) hört till de mer hoppfulla bedömarna av svensk ekonomi, men nu har han till sist sällat sig till dysterkvistarna.

Det var en mycket mörk prognos han presenterade vid en presskonferens på måndagen. I sitt värsta scenario spår han nu en negativ tillväxt med 1,2 procent nästa år och en arbetslöshet på över 9 procent 2010.

Tillväxten

Då I samband med höstbudgeten i september räknade regeringen med att BNP skulle växa med 1,3 procent 2009 och 3,1 procent 2010.

NuI bästa fall klarar Sverige 2009 med en tillväxt på 0,1 procent, i ett mörkare scenario blir det en negativ tillväxt på 1,2 procent.– I praktiken har vi en ­stryp­snara på ekonomin de kommande åren, säger Borg.

Jobben

Den 22 augusti spådde Anders Borg en arbetslöshet under 2009 på 6,4 procent och 6,5 procent under 2010.

Nu Nästa år stiger arbetslösheten till 7,8 procent, och 2010 ökar den till 9,2 procent i Borgs ­värsta scenario. – Vi kan räkna med en mycket tydlig ­förs­ämring på arbetsmarknaden den närmaste tiden, säger Anders Borg.

Bankerna

Då Stabilitetspaketet ska vara ett frivilligt men solidariskt system. – Jag föreställer mig att alla banker kommer att vara med, sa Anders Borg när stabilise­ringspaketet för bankerna presenterades den 20 oktober.

Nu– Om vi inte får ordning på det här kan det krävas tydligare åtgärder som är kärvare för bankerna. Det kan behövas för att bankerna ska ta sitt samhällsansvar.

Räntan

Då– Om ett drygt år är räntan nere på 3,0 procent, sa Anders Borg den 11 september.

NuBorg tror att Riksbanken nästa år sänker sin viktigaste ­styr­ränta, reporäntan, till 2,25–2,75 procent för att därefter bottna på 2,00–2,25 procent.

Bilindustrin

Då– Man ska inte driva industripolitik – däremot ha trygghetssystem och regional kraftsamling.(Anders Borg, Ekots lördagsintervju den 20 september, på frågan om hur en svår kris för Volvo ska hanteras.)

NuDet kan bli tal om riktade satsningar mot den krisdrabbade fordonsindustrin, till exempel ”aktiveringsåtgärder på kort sikt” när ­syssel­sättningen försvagas.

"Det blir värre"

KRIS. Lågkonjunkturen var ingen överraskning – nedgången kunde anas redan för ett halvår sedan. Det var kreditkrisen som tog Anders Borg och många andra bedömare på sängen.– Det kastade en massa grus i det globala ­bank­systemet, men också i det ekonomiska maskineriet. Det som har överraskat många, och nu också den svenska regeringen, är att det gått så väldigt fort, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Han tyckte att ­finans­departementets prognoser i höstbudgeten var optimistiska redan när de kom.– Jag ser en ännu lägre tillväxt, högre arbetslöshet och större budgetunderskott.

Analys: Så kan Anders Borg rädda jobben

Nu handlar det om J-O-B-B-E-N. De försvinner mycket fortare än vi trodde.

Och det beror – återigen – på finanskrisen.

Rädslan gör att pengarna inte snurrar runt som de ska.Rädslan gör att ekonomin krymper.Rädslan går ut över viljan att låna ut och möjligheten att göra affärer.

Nästa år kan vi få recession – kakan krymper. Vi får mindre pengar att dela på.

Och det tror Anders Borg, trots att han räknar med sänkt ränta och skattesänkningar som ska stimulera köpkraften.

Det Borg kan göra nu är att lägga alla offentliga beställningar, som vägbyggen, så tidigt som möjligt. Så kan jobb skapas och arbetslösheten dämpas.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Creutzer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro