ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anders Eklund häktad – utsatt för flera hot

TT · 18 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Anders Eklund under häktningsförhandlinegn idag. 

Anders Eklund under häktningsförhandlinegn idag.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Anders Eklund har häktats av Falu tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för morden på tioåriga Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren. Inför dagens häktningsförhandling fick de omkring 30 journalisterna och andra intresserade passera en gedigen säkerhetskontroll. Flera poliser såg till att allt gick lugnt till.Enligt Expressen har den misstänkte Anders Eklund utsatts för flera allvarliga hot sedan han erkände de två morden.

Eklund kom iklädd grön t-tröja och mjukisbyxor. Efter det att åklagarna begärt honom häktad visades åhörarna ut ur rättssalen.Den fortsatta förhandlingen skedde bakom stängda dörrar och de uppgifter som lades fram där är sekretessbelagda.Eklund medger via sin advokat Leif Silbersky häktningsyrkandena. Silbersky betonade att utredningen var i sin linda och att man därför ville hålla öppet för att det inte nödvändigtvis rör sig om mord utan möjligen dråp.Han var inte pigg på att lägga ut texten om vad han ansåg om bevisningen som presenterats mot hans klient.-Det ska jag ta och diskutera under resans gång. Huruvida den är hållbar i slutskedet eller ej, det vet jag inte, säger Leif Silbersky. Eklund är sedan tidigare i veckan också delgiven misstanke om ett våldtäktsförsök i Sandviken.Den rättsmedicinska undersökningen av den tioåriga flickans kropp blev klar på torsdagen. Men på vilket sätt hon berövades livet vill inte Dalapolisen berätta.-Spaningsledningen har fått del av de preliminära resultaten och där stannar de än så länge, säger presstalesmannen Sven-Åke Petters till TT. Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp har fått i uppdrag att kartlägga Eklunds liv i detalj. Man ska undersöka om Eklund kan ligga bakom fler ouppklarade brott och mord. Troligen kommer man även att granska om han har kopplingar till ouppklarade våldtäkter. Som lastbilschaufför har Eklund rest utomlands. Hans DNA-profil ska därför infogas i Interpols internationella databas.-Skälet är att se om Eklund varit aktiv i andra länder än Sverige, säger Sven-Åke Petters. TT: Har ni anledning att tro det?-Ja, i varje fall kan man inte utesluta det. Erkänt två mordEklund har varit häktad misstänkt för människorov sedan i fredags i förra veckan. Eftersom han erkänt att han dödat två personer ville åklagaren i stället få honom häktad för mord i två fall.Polisen fick upp ögonen för Eklund genom en osannolik slump. En man som var ute och promenerade i Stjärnsund provade sin nya digitalkamera och tog bilder på allt som kom i hans väg. Mindre än en minut efter det att han fångat den cyklande Engla Juncosa Höglund på bild, knäppte han en ruta på Eklunds bil som kom på samma väg. Sedan polisen fått tillgång till bilderna och fått klart för sig att bilägaren var Eklund - en man dömd för flera sexbrott - tog det inte lång tid förrän han greps vid sin lastbil vid en rastplats i södra Sverige. Polisen har fått massiv kritik för att Eklund inte tidigare knutits till mordet på Pernilla HellgrenHan har vid flera tillfällen pekats ut som gärningsman av tipsare och hans utseende stämmer väl överens med den fantombild som publicerades efter dådet.-Jag är nöjd med att tingsrätten häktade honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu fortsätter förundersökningen, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund till TT. Bland annat ska ytterligare förhör hållas och tekniska undersökningar genomföras.Åtal ska vara väckt senast den 2 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro