ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anders gör laxen benfri

Ola Jacobsen · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Vi är erfarna företagare så vi slapp de första två stegen och kunde hoppa rakt in i UIC:s accelerator, säger Anders Tärnström på Exos. 

– Vi är erfarna företagare så vi slapp de första två stegen och kunde hoppa rakt in i UIC:s accelerator, säger Anders Tärnström på Exos.  Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

AUTOMATISK. Anders Tärnström har två stora frysskåp fulla med benfri lax. Tillsammans med uppfinnaren Kari Koljonen har han gjort världens första automatiska benplockare för laxfisk.– Det finns maskiner som gör allting med laxen medan den är färsk, utom att ta ur de små nervbenen, säger Anders Tärnström, vd på Exos.Att filéa är enkelt att göra med maskiner, men vill man ta ut de små nervbenen under de första åtta timmarna efter att fisken dödats måste man göra det för hand med tång eller pincett, sedan stelnar fisken. – Att dra ur benen för hand är dyrt och ger arbetsskador. Vår maskin matar fisken över speciella klaffar som tar tag i nervben och drar ur dem i exakt rätt vinkel så att de inte går av. Hela processen tar bara fyra sekunder, säger Anders Tärnström. För att ta ur benen med maskin i dag måste man vänta två dygn till likstelheten släpper. Men då är fisken inte så färsk längre. – Målet är att fiskförädlarna ska kunna vakuumpacka och frysa in benfria filéer inom en timme, säger Anders Tärnström.

Kari Koljonen har utvecklat en maskin som drar ur benen ur filén utan att bryta av dem. Marknaden är laxindustrin i Norden och Chile. – Vi har varit tvungna att bygga ett internationellt företag från början. UIC har plockat fram en coach med rätt profil som vet hur man gör det. Vi räknar med att  kunna sälja 1 000 maskiner. Varje kostar en miljon, så det blir en miljard. Företagets andra prototyp har precis byggts om efter de senaste testerna. Målet är att börja sälja i vår och leverera i sommar.•• Vad är nästa steg?– Vitfiskbranschen. Den är fem gånger så stor, det betyder 5 000 maskiner. Men det får vänta till vi fått koll på laxmarknaden, säger Anders Tärnström.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro