ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anders och Sara har haft löss i sju månader: Vill ha tillbaka våra liv”

Karolina Skoglund · 19 Jan 2015
Uppdaterad 14 Feb 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Kam med ägg från löss, enligt Anders.
Kam med ägg från löss, enligt Anders.Foto: Privat.
”Anders” lever isolerad sedan han haft löss i över sju månader, men inte fått någon hjälp att bli kvitt dem.
”Anders” lever isolerad sedan han haft löss i över sju månader, men inte fått någon hjälp att bli kvitt dem.Foto: Gustav Gräll.

I juni upptäckte Anders och hans flickvän Sara att de fått löss. Jobbigt, men inget som inte går att lösa, var första tanken. De visade sig ha helt fel. Nu, mer än sju månader senare, lever de båda isolerade med sina löss.

När det började närma sig september insåg Anders och hans flickvän Sara att det inte var så lätt att bli av med lössen de fått i juni. Då hade de testat alla olika sorters medel från apotek, vilket enligt Anders kostat dem kring 10 000 kronor, samt besökt vårdcentralen för hjälp. Men då de skickades vidare till en hudläkare, som i sin tur skickade dem tillbaka till vårdcentralen, uppstod ett moment 22. Ingen kunde hjälpa dem att bli av med lössen.

– Det är förjävligt. Vi har gjort oss själva till eremiter. Man vill inte ta i någon annan människa när man har det här och man känner sig så äcklad av att gå runt med parasiter på kroppen. Samtidigt blir man inte tagen på allvar från vårdens sida, vilket är vansinne.

För att maximera chanserna att bli av med lössen har de inte träffat varandra sedan i november. Något socialt umgänge finns inte att tänka på. De båda lever alltså nästan helt isolerade som en konsekvens av lössen.

– Man vill inte ta i någon annan människa. Varje fysisk kontakt är jobbig eftersom man är skraj att någon ska få detta superlöss. Bara när man sätter sig på pendeln och det blir lite trångt tänker man: ”Vilka här blir smittade nu?”.

Anders säger att det kammar sig med luskammar tills de inte kan se några fler löss eller varje dag. Men nästa dag är det fullt med ägg i håret igen. Och så börjar allt om.

Trots skräcken att smitta andra har Anders valt att inte berätta om sina löss, främst då han är rädd att bli av med jobbet.

– Jag är rädd att ses som en smittohärd. Vad ska man göra? Men så fort man ser någon som står och kliar sig tänker man: ”Var det jag”?

Trots misären har Anders hopp om att han och hans flickvän en dag kommer att bli kvitt lössen. Bland annat har han sett att det finns medicin i andra länder som skulle kunna funka.

– Men varför är det så att det är jag som patient som måste påpeka alternativa behandlingssätt för sjukvården? Ingen jag varit i kontakt med har haft någon som helst vetskap om detta. Allt har vi fått reda på genom internet.

I sista hand blir det till att raka av sig allt sitt långa hår för att bli kvitt lössen. Åtminstone för Anders del. För Sara blir det svårare, eftersom hennes utseende är synonymt med jobbet.

– Men vad är det då som säger att de inte kommer tillbaka sedan? Ingen tar på sig ansvaret för att detta inte går att behandla. Vi måste ha läkemedel som funkar.

– Jag kommer att gråta av lycka för min och min flickväns skull den dagen vi blir av med detta. Vi skulle få våra liv tillbaka. För vi har inga riktiga liv i dag. Det är ett fängelse. Både fysiskt och mentalt.

Anders och Sara vädjar nu efter professionell hjälp. Anders och Sara har valt att vara anonyma och heter egentligen någonting annat. 

Forskaren: Kan hålla på riktigt länge

Superresistenta löss har länge varit ett problem i många andra länder, men bekräftades av  Smittskyddsinstitutet  i Sverige först 2008. Att det inte skulle gå att bli av med löss på sju månader är dock något som forskaren Johan Lindh förundras över.

Johan Lindh är gästforskare vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala Universitet. 2010 deltog han i det expertmöte som Läkemedelsverket arrangerade för att uppdatera rekommendationerna över hur man ska behandla huvudlöss.

Känner du igen det Anders berättar om?

– Jo det känner jag igen. Sju månader brukar det inte hålla på men det kan hålla på riktigt länge. Det allra vanligaste problemet i de fallen är att man hela tiden återsmittas, via bekanta eller barn.

Han förundras dock över Anders och Saras fall, eftersom Anders uppger att han hållit sig undan från varandra sedan november.

– Sedan är det jättesvårt med ett så specifikt fall. Jag har inte hört om någon sorts resistens som skulle funka såhär. Runt 2005-2006 släpptes ett nytt medel som lössen inte är resistenta mot som vi har här i Sverige. Och jag har jättesvårt att tro att det inte skulle fungera, eftersom det i så fall skulle innebära att lössen lärt sig ett helt nytt sätt att andas på.

Vi kan inte ha börjat bli resistenta mot det medlet då, på samma sätt som vi blev mot det förra?

– Nej. Inte under vår livstid i alla fall. Det tar tid för dem att bli resistenta, om de någonsin blir det. Man får dock inte glömma att det kan vara något annat än löss, och då funkar ju inte lusmedel.

Mängden löss som vi haft i Sverige har varierat mellan åren. Enligt Johan Lindh så har vi haft en extremt hög mängd sedan 2011. I höstas fullständigt exploderade det.

– Ofta finns ett samband mellan varmt väder, som vi hade i somras, och skolstart.

Hur smittar egentligen löss?

– Det är bara via huvudkontakt. Alltid hår mot hår. De kan inte hoppa mellan personer eller förflytta sig via exempelvis möbler.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro