ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andra Brexitförhandlingen är över – här är allt du behöver veta

Linnéa Borgert · 20 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
Nästa förhandlingsrunda är den 28 augusti.

Nästa förhandlingsrunda är den 28 augusti. Foto: Reuters


I veckan har Storbritanniens utträde ur EU förhandlats i Bryssel. Vad har man kommit fram till egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

I juni 2016 röstade britterna ja till att lämna EU och i mars 2017 lämnade premiärminister Theresa May in landets formella ansökan om ett utträde ur EU, och åkallade Lissabonfördragets artikel 50.

Den 19 juni sattes förhandlingarna igång mellan EU och Storbritannien.

Kort och gott, vad kom man fram till vid första förhandlingmötet?

Främst diskuterade man praktiska frågor och hur tidsplanen för skilsmässan ska se ut. Man beslutade också om att skapa tre arbetsgrupper – om den ekonomiska uppgörelsen, medborgarnas rättigheter och ”övriga separationsfrågor”. Man pratade också om gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland.

Förhandlingsrunda nummer två, som som var nu i veckan, kallas dock för ”den första riktiga förhandlingsrundan”.

Okej, vad kom man fram till under den andra förhandlingsrundan då?

På torsdagen höll EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis en presskonferens. Då sa Barnier att veckan har varit en tid för presentationer, men att nästa runda kommer att handla om förtydliganden.

– Vi vill ha de här klarläggandena när det gäller den ekonomiska uppgörelsen, medborgarnas rättigheter och om Irland, sade han, enligt TT.

David Davis var dock positiv.

–  Totalt sett känner jag mig uppmuntrad av de framsteg vi har gjort. Den andra rundan har gett oss mycket att vara positiva om, sade brexitministern.

Det finns alltså ännu inga klara besked, men det är flera förhandlingsrundor kvar.

Hur många rundor finns det egentligen?

Den tredje förhandlingsrundan inleds den 28 augusti. Därefter återstår två förhandlingstillfällen till – den 18 september och den 9 oktober.

Vad diskuteras främst i förhandlingarna?

Utträdessumman: EU är av åsikten att Storbritannien har en nota att betala då man anser att britterna har godkänt EU:s långtidsbudget och därmed ska vara med och betala det som de sagt att de ska betala enligt budgeten. Inofficiellt har summor mellan 60 och 100 miljarder nämnts, men det tycker Storbritannien är för mycket. ”De summor som jag har hört nämnas att de kräver från det här landet är i min mening rena ockersummor”, sade landets utrikesminister Boris Johnson i det brittiska parlamentet i förra veckan.

EU-medborgarna: Det råder oklarheter kring vilka regler och rättigheter som ska gälla för EU-medborgare som i dag bor och arbetar i Storbritannien och även för de britter som bor i EU-länder. Sammanlagt handlar det om mer än 4 miljoner personer vars situation måste redas ut.

De fortsatta relationerna: EU har sagt att de inte vill diskutera frågorna om framtida relationer och handel förrän efter att utträdesförhandlingarna är klara men att det måste bli en försämring för britterna vad gäller tullar och handelshinder jämfört med när de är medlemmar. Britterna däremot vill så snabbt som möjligt få veta hur deras företag ska kunna sälja varor och tjänster till EU-länderna och tycker att de frågorna borde diskuteras parallellt med utträdesfrågorna.

När beräknas Storbritannien gå ut ur EU?

Målsättningen är att man ska ha nått en fungerande uppgörelse inom ett och ett halvt år och innan den 29 mars 2019 ska alla medlemsländers parlament ha hunnit ge klartecken.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro