ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andra chansen – dödens grupp eller chansen till en kupp?

Linda Hellum · 4 Mar 2016
Uppdaterad 4 Mar 2016
Samir & Viktor förväntas gå till final i Andra chansen där de ställs mot Dolly Style.

Samir & Viktor förväntas gå till final i Andra chansen där de ställs mot Dolly Style. Foto: TT bild


Nu är det dags för kombattanterna i Andra chansen att duellera. Fyra finalplatser står på spel.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan förra året får fyra låtar istället för två gå vidare från Andra chansen till final. Dessutom får låtarna som gått till Andra chansen spelas i radio direkt efter sin deltävling, till skillnad från de bidrag som gått direkt till final. 

– Vår ambition är att skapa ett mer spännande och intressant program. Därför vill vi få ut låtarna från Andra chansen och ge dem möjlighet att växa på vägen fram till finalen, kommenterade Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman regeländringen på svt.se.

Anda chansen har alltid haft syftet att ge tittarna möjligheten att rösta på några favoriter igen. Ge vissa artister en ny chans att komma till final. Men den har haft olika namn och upplägg under åren sedan det började 2002. Först fick de tävlande inte framföra sina bidrag igen och de spelades upp i en tv-studio. Det sändes på söndagen dagen efter den sista och fjärde deltävlingen förutom ett par gånger när SVT gjorde andra tablåprioriteringar.

2007 Blev Andra chansen som en femte deltävling inför lika stor publik, med den stora skillnaden att vinnarna väljs genom ett sorts slutspel med utslagningar.

Fruktat barn har många namn, så också Andra chansen som även benämnts som ”Vinnarnas val” och ”Tittarnas val”. Många artister har inte gillat nervpressen det innebär att komma till Andra chansen. En seger men ändå inte, de tvingas slåss om en finalplats än en gång.

Men å andra sidan är artisterna ännu inte ute ur leken och den extra exponeringen har visat sig gynnsamt för många. Se bara på Samir & Victor som förra året kom åtta i finalen via Andra chansen och sedan fick en stor hit med ”Groupie”. De hamnade i Andra chansen i år igen efter första deltävlingen med sin ”Bada nakna”. Men visa av erfarenhet hängde de inte läpp för det.

– Andra chansen är egentligen bättre att hamna i, men man vill ju till final. Det är ändå vad folket tycker, sa Samir till TT. I år har deras låt än en gång blivit en hit – innan finalen och förväntas ta sig vidare. Men det är inte dåligt med konkurrens – kanske tur att det finns fyra biljetter till finalen nu för tiden.

Här är succéerna som tog sin andra chans:

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Hellum
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro