ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andra debatten inför det amerikanska presidentvalet – det här ska du ha koll på

Anton Gustafsson · 30 Jul 2019
Uppdaterad 31 Jul 2019

De två kommande nätterna kan det vara vinna eller försvinna för många av kandidaterna. Foto: TT


Under de två kommande nätterna sänds den andra debatten för de demokrater som vill bli presidentkandidater i valet 2020. Metro har pratat med USA-politikexperten Andreas Utterström som berättar om de viktigaste sakerna att hålla koll på under debatterna.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Demokrater som kandiderar till att bli partiets presidentkandidat möts i debatter i kväll och i morgon kväll, lokal tid.

Var: Debatterna hålls i staden Detroit i delstaten Michigan.

När: Natten mot onsdag och natten mot torsdag, svensk tid.

Vilka: De 20 kandidater som har över en procent i opinionsmätningar eller som samlat ihop mest pengar från olika donatorer ska ställa upp i debatterna.

Hur: Hälften av kandidaterna debatterar natten mot onsdag och den andra hälften går på scenen natten mot torsdag.

Varför: Syftet med debatterna är att så att småningom ta fram en presidentkandidat som ska utmana Trump i presidentvalet 2020.

LÄS MER
Dokument: Så har relationen mellan Sverige och USA utvecklats genom åren

Sakfrågorna

Den första debatten som ägde rum i början av juni var full av ideologiska utläggningar och känslosamma oneliners. Men demokraternas avsaknad av sakfrågor i debatten var smärtsamt uppenbar. Andreas Utterström tror att det är två frågor som demokraterna måste plocka upp och göra till sina om de ska ha en chans mot Donald Trump nästa år: Sjukförsäkringsfrågan och jobben.

– Sjukvårdsfrågan har växt fram som en viktig fråga för demokraterna. Den är superkonkret, den påverkar din hälsa och din ekonomi och det är just sådana här frågor som demokraterna måste bli bättre på att snappa upp och erbjuda en plan för, säger han.

Andreas Utterström har lång erfarenhet från den amerikanska politiken och medverkar som expert i flera olika svenska medier. Foto: Privat

Varför blir jobben en sådan viktig i det kommande presidentvalet?

– Tyvärr för demokraternas del är Trump den som pratar tydligast om jobben. Han har sin vaga nostalgi om att USA ska få tillbaka jobben i kol- och stålindustrin. Men oavsett om det är realistiskt eller ej så Trump i alla fall om jobben samtidigt som demokraterna bara pratar om att ställa honom inför riksrätt, och det tror jag den vanliga amerikanen inte bryr sig ett skit om.

LÄS MER
Representanthuset fördömer Trumps twitterhat: ”Han är bäst i världen på att manipulera media”

Kandidaterna

När det kommer till kandidaterna som ska delta i de kommande debatterna tror Andreas Utterström att det är fem kandidater som man bör hålla koll på.

”Elizabeth Warren är som en samhällskunskapslärare man önskar att man hade i skolan”, säger Andreas Utterström. Foto: Brian Cahn

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts

Warren gjorde det bra förra debatten och är den som tampas med Bernie Sanders om att vara den bästa vänsterkandidaten.

– Hon är en av de stora favoriterna och den som alla kommer försöka sätta dit på ett eller annat sätt. Hennes förmåga att stå upp mot Trump i en debatt kommer ifrågasättas då hon är väldigt akademisk och lite tråkig. Det kommer bli viktigt för henne att fortsätta framstå som den "vuxna i rummet", den som har en plan för allting. Det ska även bli intressant att se om någon attackerar henne för det totalt misslyckade DNA-testet hon tog för att bevisa att hon härstammade från ursprungsbefolkningen, det kommer hon ha svårt att försvara sig emot.

LÄS MER
Mellanösternexpert: USA:s agerande ökar risken för väpnad konflikt med Iran
”Han kan inte lägga sig platt som han gjorde sist, han måste vara tuffare”, säger Andreas Utterström om hur Joe Biden måste agera i nästa debatt.Foto: Carlos Osorio

Joe Biden, före detta vicepresident

Den mångårige senatorn leder överlägset i opinionsmätningarna och har nästan dubbelt så stort stöd hos väljarna jämfört med den näst mest populära kandidaten. Men han gjorde en svag debatt senast och återhämtade sig aldrig från Kamala Harris påhopp som ställde honom rejält.

– Det var helt obegripligt, det är tjänstefel att inte vara förbered på de givna attackerna. Han har varit borta från toppolitiken några år och antingen var han bara trögstartad eller så har han inte på den här nivån att göra längre, så det ska bli väldigt intressant att se om han kan rycka upp sig.

– De som gillar honom kanske är beredda att se mellan fingrarna en gång, men om det är lika illa i den här debatten kommer han falla i opinionsmätningarna. Med tanke på det stora stödet och den svaga insatsen förra gången är han är helt klart den som har mest att förlora, säger Andreas Utterström.

”Hon är den som kan få favoriten på fall”, säger Andreas Utterström.Foto: Darron Cummings

Kamala Harris, senator från Kalifornien.

Hon var den förra debattens stora vinnare enligt många experter och svingade vilt mot framför allt Joe Biden.

– Det ska bli väldigt intressant och se om hon vågar vara lika bitsk mot Biden igen. Om hon är det, och lyckas lika bra som förra gången, kommer hon få favoriten Biden att vackla rejält i opinionen.

”Han passar bättre i en collegeaula där studenter står och brölar med en öl i handen”, säger Andreas Utterström om Bernie Sanders.Foto: Carlos Osorio

Bernie Sanders, senator från Vermont

Sanders hade en bra kampanj inför valet 2016 men förlorade till slut mot Hillary Clinton. Han startade den vänstersväng som hela det demokratiska partiet har tagit, men frågan är om han är mannen som ska ta den svängen hela vägen in i mål.

– Jag har svårt att se att väljarna tilltalas av en arg och sur gubbe med håret på ända som hela tiden pratar om att livet är orättvist och att de rika är för rika. Han har hög trovärdighet då han har sagt samma sak i 30 år, men det blir lätt lite tjatigt.

– Sanders stora problem är att Elizabeth Warren tar hans väljare, hon är en smartare och mer intressant variant av Bernie Sanders. Hon har detaljerade politiska förslag om hur hon vill göra systemet mer rättvist, medan han bara skriker om att riva hela systemet. Warren och Sanders tilltalar samma väljare, men för att Sanders ska kunna slå henne måste han ta av sig clowndräkten som han har fångat sig själv i.

LÄS MER
Någon av dem ska utmana Trump – tio höjdpunkter från de första debatterna
Det kommer bli en väldigt viktig debatt för "Mayor Pete".Foto: USA TODAY Network

Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend, Indiana

Han är det nya stjärnskottet i partiet som har lyckats samla ihop överraskande mycket pengar hittils.

– Jag brukar kalla honom för Luke Skywalker eftersom han är det unga hoppet för demokraterna. Han är väldigt orutinerad i de här sammanhangen men gjorde det helt okej i förra debatten. Det han behöver är ett viralt ögonblick, 15 riktigt bra sekunder som folk kommer ihåg från den här debatten och som kommer att rullas om och om igen på nätet och på tv, då kan han också bli att räkna med.

Är det några kandidater man kan släppa fokuset på redan nu?

– Egentligen alla förutom de fem som jag nämnde. De andra tar jag inte riktigt på allvar, det ska till ett mirakel om de har en chans i slutändan och jag tror att många av dem kommer att hoppa av redan under hösten.

Läget mot Donald Trump

En av kandidaterna kommer i slutändan att stå mot Donald Trump i presidentvalet 2020. Men det demokratiska partiet har haft svårt att hålla sams den senaste tiden. Splittringen mellan partietablissemanget och den nya unga vänsterfalangen är lika tydlig som den är djup.

Många experter tror att sprickan kan fälla partiet då de inte kommer kunna enas om en kandidat som kan vinna både vänster- och mittenfalangen i partiet.

– Den absolut viktigaste frågan är vem som kan slå Trump. För en amerikansk vänsterväljare är vem som helst av de här 20 kandidaterna bättre än Donald Trump, och då spelar finliret och de detaljerade sakfrågorna mindre roll. Det finns ingenting som förenar folk lika mycket som en gemensam fiende, och det har de verkligen i Donald Trump.

LÄS MER
Gravid kvinna som sköts i magen åtalas för dråp – därför ser vi hårdare abortlagar i USA
Donald Trump twittrade och kritiserade de demokratiska kandidaterna under debatterna i juni, med all säkerhet kommer han twittra både en och annan elakhet mot debattörerna även denna gång. Foto: SAUL LOEB

Men Andreas Utterström tror ändå att sprickan i paritet kommer att skada dem på lång sikt.

– Problemet är att den kandidat som blir vald kan ha tvingats omfamna väldigt extrema åsikter när det är dags att möta Trump. Om man då har sagt att man vill ha fri sjukvård för alla till exempel, vilket är en radikal åsikt i USA, kan Trump göra valet till en folkomröstning om socialism, och då kan demokraterna få stora problem.

Vad blir det viktigaste för demokraterna om de ska kunna vinna mot Donald Trump?

– Den vanliga amerikanen bryr sig, som alla andra människor, om att få ett vettigt jobb och att barnen får gå i en bra skola så att de kan leva ett bra liv. Därför blir det jätteviktigt för demokraterna att tydligt visa vad de vill göra för den vanliga amerikanen och inte fastna i att prata om Trumps tweets.

– Man måste erbjuda väljarna ett tydligt alternativ istället för att skrika om att Trump skämmer ut USA och att han är en landsförrädare, det fungerar inte i längden. Det är lätt att fastna i att kommentera och reagera på saker som Trump säger, men då hamnar man på Trumps planhalva och då är man illa ute. Man ska inte gyttjebrottas med en gris, du blir skitig och grisen kommer tycka om det.

LÄS MER
Bilden som skakar världen: Därför riskerar många allt för ett liv i USA
pil
Här de 20 kandidaterna som kommer delta i debatterna

Debatt 1:

Marianne Williamson, författare och aktivist

Tim Ryan, representanthusledamot från Ohio

Amy Klobuchar, senator från Minnesota.

Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend, Indiana

Bernie Sanders, senator från Vermont

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts

Beto O’Rourke, representanthusledamot från Texas

John Hickenlooper, föredetta guvernör från Colorado

John Delaney, föredetta representanthusledamot från Maryland

Steve Bullock, föredetta guvernör från Montana.

Debatt 2:

Michael Bennet, senator från Colorado

Kirsten Gillibrand, senator från New York

Julián Castro, tidigare bostadsminister

Cory Booker, senator från New Jersey

Joe Biden, föredetta vicepresident

Kamala Harris, senator från Kalifornien

Andrew Yang, affärsman

Tulsi Gabbard, representanthusledamot från Hawaii.

Jay Inslee, guvernör från Washington

Bill de Blasio, borgmästare i New York

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro