ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andrahandshyrorna fortsätter att stiga - 13 000 kronor för en etta i Stockholm

Björn Sjö · 7 Okt 2018
Uppdaterad 7 Okt 2018
Andrahandshyrorna i Stockholm når nya höjder.

Andrahandshyrorna i Stockholm når nya höjder. Foto: IBL


Andrahandshyrorna fortsätter att öka, visar en ny rapport från Boverket. Särskilt bostadsrätterna har rusat iväg. En etta i Stockholm kostar nu i snitt 13 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmshyrorna är betydligt högre än övriga landet. Snittet för en bostadsrättsetta i andra hand är 7 400 i Göteborg och 6 800 kronor i Malmö, visar Boverkets rapport.

Andrahandshyrorna i hyresrätter har ökat med 59 procent mellan 2009 och 2017.  Hyran ligger cirka 65 procent över vad som betalas  i första hand. Detta trots att lagen bara medger ett mindre påslag om lägenheten hyrs ut möblerad. Hyresnämnderna brukar bara godta plus 10 till 15 procent.

Genomsnittspriset för en hyresrättsetta i andra hand ligger i Stockholm på 10 500 kronor.  I Göteborg och Malmö och övriga större kommuner är nivån mer lik den för bostadsrätter i andra hand.

Andrahandshyrorna i bostadsrätter har stigit med 84 procent under samma tid, 2009 till 2017. Hyran för en bostadsrätt i andra hand ligger i snitt 138 procent över hyran i hyresbostadsbeståndet, konstaterar Boverket.

Lagen ändrades

För uthyrning i andra hand av bostadsrätter och villor ändrades lagen 2013 så att ”skälig avkastningsränta” fick räknas in i hyran.  Det innebär i dagens ränteläge plus två procent, betydligt mindre än vad som nu tas ut på andrahandsmarknaden.

De stigande priserna har även påverkat andrahandshyrorna i hyresrätterna, trots att lagändringen 2013 inte gällde dem.

Boverket beräknar att cirka 200 000 hushåll hyr bostad i andra hand.  Det är främst unga och ensamboende hushåll, grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Lägre inkomster

Inkomsterna hos  de som bor i andra hand är ofta lägre och de har ofta en ansträngd boendeekonomi. Hårdast drabbade är kvinnor, som har lägre inkomster än män, skriver Boverket.

I Storstockholm ökade de disponibla inkomsterna med 23 procent under perioden 2009 – 2016. Samtidigt ökade andrahandshyrorna med 43 – 71 procent, konstaterar Boverket.

Rapporten bygger på uppgifter från SCB och från annonser på internet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro