ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andrahandshyrorna – nästan 10 procent dyrare än för ett år sedan

Malin Jansson · 2 Feb 2018
Uppdaterad 2 Feb 2018
Andrahandshyrorna har ökat med i genomsnitt 9 procent på ett år.

Andrahandshyrorna har ökat med i genomsnitt 9 procent på ett år. Foto: Shutterstock


Medan hyrorna höjdes med i genomsnitt 0,7 procent mellan 2016 och 2017 så har andrahandshyrorna ökat med nästan 10 procent under ett år. Det visar nya siffror från uthyrningsföretaget Qasa.

klar

Artikellänk är kopierad

Hyrorna höjdes med i genomsnitt 0,7 procent mellan 2016 och 2017, enligt SCB. Desto mer har hyrorna ökat för de som hyr i andra hand – med hela 9 procent under det senaste året. Det visar statistik från Qasa, skriver Dagens Nyheter.

Enligt uthyrningsföretaget låg den genomsnittliga andrahandshyran i Sverige på drygt 8 900 kronor i månaden under det sista kvartalet 2016. Under fjolårets sista kvartal hade den summan ökat till 9 700 kronor. Stockholmspriserna är dessutom omkring 40 procent dyrare än riksgenomsnittet.

– Det man kan säga om andrahandsmarknaden är att den har dåliga villkor, att den är otrygg och att trenden är att fler väljer att hyra ut nu när bostadsmarknaden är så instabil, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren till Dagens Nyheter.

Enligt honom ska uppgifterna om andrahandshyror dock tas med viss försiktighet då underlaget från Qasa är begränsat – det går inte heller att säga säkert om hyresnivåerna omförhandlats när avtalen tecknats.

Det finns egentligen inget bestämt belopp eller procentsats för hur mycket den som hyr ut i andra hand får ta ut i hyra – men huvudregeln är att den ska vara skälig. Är lägenheten omöblerad får den som hyr ut i andra hand egentligen inte lägga på någonting alls, men är uthyrningen inklusive möbler är det okej att ta ut mellan 10-15 procent mer än vad personen själv betalar, enligt hyresnämnden.

Om hyresgästen misstänker en person för att ta ut en oskäligt hög hyra kan den anmäla detta till hyresnämnden. I januari rapporterade TV4 Nyheterna att landets hyresnämnder fått in hela 274 sådana ärenden förra året. Det är den högsta siffran på flera år.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro