ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andrahandshyrorna sjunker – frågan är bara hur länge

Hugo Ewald · 3 Aug 2017
Uppdaterad 3 Aug 2017
I Lund har priserna på en andrahandslägenhet minskat med sju procent.

I Lund har priserna på en andrahandslägenhet minskat med sju procent. Foto: Anna Davidsson/TT


Under andra kvartalet i år sjönk priserna på andrahandsmarknaden i hela Sverige. Det visar siffror framtagna av hyressajten Qasa och Svensk mäklarstatistik. Glädjen kan dock visa sig vara kortvarig.

klar

Artikellänk är kopierad

Under andra kvartalet i år sjönk hyrorna på andrahandsmarknaden. Trenden är tydlig i hela landet men i framför allt Lund och Linköping är minskningarna stora.

I Lund har priserna på en andrahandslägenhet minskat med sju procent, i Linköping är den siffran hela åtta procent. Det visar en undersökning gjord av hyressajten Qasa och Svensk mäklarstatistik.

Prisminskningarna kan dock visa sig vara kortvariga.

– Eferfrågan på andrahandsbostäder innan sommarmånaderna är relativt låg, vilket driver ner priserna. Vi kommer däremot se ett högre tryck direkt efter sommaren i takt med att studier inleds och företag i högre utsträckning flyttar personal, säger Mattia Tosti på Qasa i ett pressmeddelande.

Det är framför allt i Stockholm andrahandslägenheterna är dyra. Måndadshyran för en andrahandslägenhet i Stockholm ligger i genomsnitt på 12 600 kronor. I Linköping och Uppsala är den siffran 5 460 respektive 7 520 kronor.

Dyrast är lägenheterna på Södermalm i Stockholm där en annars likvärdig bostadsrätt värderas 21 procent högre än snittet, trots att hyrorna bara är knappt tre procent högre. Och trots att det är relativt sett billigare att köpa en lägenhet i Stockholms förorter är andrahandshyrorna inte särskilt mycket lägre än i resten av staden.

– Det är alltså i förorterna bostadsrättsägare som vill hyra ut bostaden på andrahandsmarknaden får bäst avkastning, säger Mattia Tosti på Qasa i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro