ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

Alva Forsberg Fierro · 4 Jun 2015
Uppdaterad 5 Jun 2015

För fyra år sedan följde Andrea Kretz Ottander med sina vänner för att leta mat bland sopor. Sen dess är hon hooked”. – Jag har inga matkostnader alls längre, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Dumpstring. Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år.
Dumpstring. Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år.Foto: Privat.

På onsdagen rapporterade SVT om Andrea Kretz Ottander, som letar mat bland sopor. När Metro når Andrea ska hon strax ut på en nattlig matjakt. Hon har precis flyttat till en ny lägenhet i Göteborg och kylskåpet ekar tomt.

– Jag åker ut när butiken har stängt. Det brukar ta cirka en halvtimme innan alla anställda gått hem. Sen går jag igenom vad som finns, berättar hon.

I kväll hoppas hon på en rejäl fångst. Och hon vet precis var hon ska hitta maten som hon är ute efter.

– Är jag sugen på bröd så vet jag vilka butiker som slänger mycket av det, vill jag i stället hitta kött så går jag till en annan butik.

För inte så länge sedan kom hon över tre kilo oxfilé. Men det är oftast utbudet som får bestämma vad det blir till middag.

– I vanliga fall bestämmer man ju sig för vilken mat man ska laga och går till butiken och köper det. Här får man tänka tvärtom. Hittar man mycket aubergine får man laga en grönsaksrätt. Det ganska kul att laga mat på det viset, säger hon.

►LÄS MER: Här är 10 matvaror som du kastar i onödan

Att dumpstra har blivit en självklar del av hennes livsstil och grundar sig i ett motstånd mot konsumtionssamhället. Efter en nattlig räd brukar hon ha mat för en vecka framöver och det blir ofta över till kompisar och familj.

– Det är svårt att lämna när man hittar så stora mängder bra gratismat. Vi lever väldigt ohållbart i Sverige och att dumpstra är dessutom ett väldigt bra sätt att leva på utan att påverka klimatet, säger hon.

Men alla butiksägare är inte lika vänligt inställda till sopletarna, som enligt Andrea har ökat i Göteborg på sista tiden.

– Vissa butiker häller klorin och sköljmedel på maten för att vi ska hålla oss borta.

►LÄS MER: Så mycket mat slänger vi

I en Facebook-grupp för dumpstrare, som Andrea är med i, varnar därför medlemmar varandra för illasinnade butiker eller tipsar om var man kan hitta fynd.

– Det är ofta som en skattjakt. En gång hittade jag tre soptunnor fyllda med Guinnes-öl och cider, säger hon.

Är du aldrig rädd för att bli sjuk av maten du hittar?

– Nej det gäller bara att känna, titta, lukta och smaka på maten, är den dålig känner man det direkt.

Köper du aldrig något från en matbutik?

– Jag är väldigt förtjust i tahini, så det kan jag köpa ibland. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro