ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andreas Lundstedt: "Jag är hiv-positiv"

Anna Westberg · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är först nu som jag är mogen att berätta det, säger Andreas Lundstedt om beslutet att gå ut öppet med att han har hiv.
– Det är först nu som jag är mogen att berätta det, säger Andreas Lundstedt om beslutet att gå ut öppet med att han har hiv.Foto: SCANPIX

Nu är det slut på rykterna som har florerat i flera år. Andreas Lundstedt väljer att i en intervju i tidningen QX att berätta att han är hiv-positiv.

– Det är först nu som jag är mogen att berätta det", säger Andreas Lundstedt i QX.

Efter flera års våndor och funderingar har Andreas bestämt sig för att det är dags att ta steget ut i offentligheten. Han säger att det är tack vare sin underbara familj och vänner som han orkar gå ut med det.

Det var "en tid sedan" han fick smittbeskedet. – Men alla detaljer och så är jag inte riktigt mogen att prata om än. Det får nog vänta ett tag, säger han i QX.

Han berättar att han lekt med tanken att berätta det tidigare. – Jag har under flera års tid sjungit på regnbågsmässor i kyrkor och stöttat World Aids Day och jag har känt så många gånger att jag velat ställa mig upp och säga ”jag har också hiv”.

Första gången sedan 1987

Det är första gången som en offentlig person går ut i Sverige och berättar öppet om sin hiv-infektion sedan Sighsten Herrgård gjorde det 1987.

– Jag vill visa att man inte behöver se sjuk ut när man har den här infektionen, man kan se bra ut och vara framgångsrik och jag önskar att jag kan inspirera andra att våga berätta, säger han till QX.

Andreas Lundstedt som vid tiden för smittbeskedet hade ett förhållande, berättade för sin dåvarande med det samma. Varken hans tidigare pojkvänner eller nuvarande festman ska ha blivit smittade.

Han vet inte vem som smittade honom och menar att han aldrig känt något behov av att veta det.

– Vad kan jag göra? Slå honom? Nej, jag har valt att lägga min energi på att blicka framåt.

Andreas väljer nu att åka utomlands.

– Så jäkla stark är jag inte att jag orkar vara här när det blir offentligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro