ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andreas om parets sex missfall: Det jobbigaste är att se henne ledsen”

Evelina Pålsson · 27 Sep 2016
Uppdaterad 30 Sep 2016
Andreas Friberg och hans fru Sandra tillsammans med barnen Clara och Ebba. Paret har gått igenom sex missfall och två lyckade graviditeter.

Andreas Friberg och hans fru Sandra tillsammans med barnen Clara och Ebba. Paret har gått igenom sex missfall och två lyckade graviditeter. Foto: Privat


Andreas, 36, upplever att många ser missfall som ett personligt misslyckande. Jag tycker att det är fel. Vi rår inte för att generna vi har råkar se ut som de gör”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

År 2009 bestämde sig Andreas Friberg och hans fru för att försöka få barn.

– Ganska direkt efter att Sandra slutat med p-piller blev hon gravid, säger han.

Så glada som paret blev över det första positiva beskedet har de senare aldrig blivit. Vilket enligt Andreas beror på att paret efter den förstra graviditeten, som slutade med missfall i vecka sex, insåg att det inte fanns några garantier för att en graviditet resluterar i barn. 

– Första gången var det inte så farligt. Jag tänkte att det kan hända och att det bara var att försöka igen.

Efter tredje missfallet, då graviditeten pågått till vecka 15, kändes det tyngre.

– Då hade vi hunnit hoppas på att det skulle fungera och blev besvikna. Annars som partner är det jobbigaste för mig att se henne ledsen, säger Andreas.

► LÄS MER: Gynekologen: Många känner skam trots att missfall är vanligt

Han anser att man som partner inte ska tycka synd om sig själv. I stället ska du enligt honom se till att stötta och trösta då det är tio gånger jobbigare för den som bär barnet att gå igenom ett missfall. Efter det tredje missfallet fick paret göra en utredning. Ett genetiskt fel visade sig ligga bakom missfallen.

– Det var låg sannolikhet att vi skulle lyckas på naturlig väg. Så Ebba är ett litet mirakel som kom till på fjärde försöket, säger Andreas.

Efter Ebba försökte de igen och gick igenom ytterligare tre missfall. De valde sedan IVF och på andra försöket fick de Clara. Paret har valt att vara öppna om missfallen och Sandra driver en Youtube-kanal för att sudda ut tabut kring ämnet. Genom att vara öppen har Andreas insett att missfall är otroligt vanligt.

– Jag tror aldrig jag har berättat för någon som inte har haft en vän eller släkting som varit med om ett missfall, säger han.

► LÄS MER: Sara födde sitt döda barn i vecka 20: ”Förlossningen tog tolv timmar”

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro