ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andrésson om stenhårda konkurrensen: "Han har en fördel"

Filip Häggberg · 7 Okt 2018
Uppdaterad 7 Okt 2018
Kim Ekdahl du Rietz är uttagen i Kristján Andréssons landslagstrupp.

Kim Ekdahl du Rietz är uttagen i Kristján Andréssons landslagstrupp. Foto: Imago sport/IBL


Sveriges herrlandslag i handboll går mot en ny framgångsera. I senaste EM blev det silver – och i januari väntar ett nytt VM. Metro har träffat förbundskapten Kristján Andrésson inför uppladdningen till mästerskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

För 16 år sedan tog ”Bengan boys” EM-guld på hemmaplan inför ett fullsatt Globen. Det var en sista framgång för den eran, som bland annat resulterade i två VM-guld och fyra EM-guld.

Sedan dess har Sverige tagit två mästerskapsmedaljer – skrällsilvret i OS 2012 under Staffan Olsson och Ola Lindgren och senast silvret i Kroatien-EM.

Det var inte enligt plan. När Kristján Andrésson tog över i september 2016 var det hemma-EM 2020 som var det stora målet.

”Blir en liten paus för spelarna”

Islänningen ligger före tidsplanen.

– Vi har förtjänat pressen att vara en nation som ska slåss om semifinalplatser och medaljer, säger Andrésson när Metro träffar honom inför uppladdningen till VM i Danmark och Tyskland i januari.

I slutet på oktober ställs Sverige mot Spanien och Österrike i Euro Cup – som är sista gången landslaget samlas innan VM. Senast det begav sig i ett världsmästerskap var 2017, då Blågult tog sig till en imponerande kvartsfinal. Ett år senare blev det alltså EM-silver.

– Det viktiga blir att bygga vidare på det vi redan har byggt och använder de här två matcherna så bra vi kan. På ett sätt är det en liten paus för spelarna, det är trots allt träningslandskamper och de spelar väldigt viktiga matcher vecka ut och vecka in i sina klubblag. För oss blir det viktigt att hitta rätt ”mind set” och håller det på en nivå så att vi inte dödar gruppen på något vis. Laget ska vara laddat för att spela match, där i mellan ska vi göra saker så att spelarna lämnar landslaget med mer energi än de kom med, säger Andrésson.

Svenska mittlåset Jesper Nielsen och Max Darj under EM-finalen mot Spanien i januari. Det blev förlust, och silver, för Sverige.
Svenska mittlåset Jesper Nielsen och Max Darj under EM-finalen mot Spanien i januari. Det blev förlust, och silver, för Sverige.Foto: Getty Images

Vad känner du att ni kan utveckla?

– Att fortsätta ha ett starkt kontringsspel blir otroligt viktigt för oss, och vi vill bli vassare i vårt spel mot aggressivt, offensivt försvar. Det kan vi utveckla, och där är Kim Ekdahl du Rietz en spelare som kan få mycket plats. Men den stora utvecklingen gör spelarna i klubbarna, vi har dem kort tid och bygger på det vi redan har och använder styrkorna på bästa sätt.

”Konkurrens är alltid nyttigt”

Kim Ekdahl du Rietz, ja. Den 29-åriga vänsternian som avslutade handbollskarriären när han var som allra bäst våren 2017 och gjorde comeback ett år senare, är med i en landslagstrupp igen.

I Andréssons lag finns det nu tre vänsternior av hög internationell klass. Lukas Nilsson (född 1996), Simon Jeppsson (95) och så Ekdahl du Rietz (89).

– Konkurrens är alltid nyttigt. Spelschemat i VM kommer vara ännu mer komprimerat än tidigare. Match, vilodag, sen match två dagar i rad. Jag tror att Lukas och Simon kommer höja sig ytterligare nivå och visa sig ännu mer från sin bästa sida, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Sen ska Kim visa att han är bättre än både Lukas och Simon. Fördelen han har är att han också är en väldigt duktig försvarsspelare, där har han kommit längre än de andra.

På högersidan är det desto tunnare. Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson delar traditionsenligt på högerkanten, och Albin Lagergren är ensam högernia.

– Det har att göra med att svensk handboll råkat ut för två väldigt tråkiga skador på höernio. Johan Jakobsson är borta med sin hjärnskakning. Sen har vi Oscar Carlén som hade varit 30 nu och förmodligen i sin ”prime” om han fått vara skadefri. Just nu är Albin och Zachrisson (som alternerar mellan högersex och högernio) vassast på den positionen.

pil
Fakta: Hela truppen till Euro cup

Målvakter: Mikael Appelgren, Andreas Palicka.

Vänstersex: Jerry Tollbring, Hampus Wanne.

Vänsternio: Kim Ekdahl du Rietz, Simon Jeppsson, Lukas Nilsson, Philip Henningsson.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Linus Arnesson.

Högernio: Albin Lagergren.

Högersex: Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson.

Mittsex: Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Max Darj.

Matcherna: Mot Spanien (24 oktober) och Österrike (28 oktober).

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro