ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ane Brun spelade på begravning efter terrordådet: "Var väldigt starkt"

Gustaf Larsson · 12 Jun 2018
Uppdaterad 12 Jun 2018
Albumaktuella Ane Brun uppträder på Göteborgs Kulturkalas i sommar.

Albumaktuella Ane Brun uppträder på Göteborgs Kulturkalas i sommar. Foto: IBL


Ane Brun släppte förra året ett hyllat album helt dedikerat till covers. Nu satsar hon på ett nytt, egenskrivet, album och den 17 augusti uppträder hon på Göteborgs Kulturkalas. Musik är en balanserande kraft”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Ane Brun är norskan som tack vare kärleken flyttade till Sverige för 18 år sedan. Hon blev kvar och började studera, för att sedan skriva musik vid 23 års ålder. Nu, åtta studioalbum senare, uppträder hon på Götaplatsen i augusti tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

– Musiken kan vara en ledsagare, en förlösande grej, säger hon till Metro.

Uppträdde på minnesstund

Det hon pratar om handlar om terrorattentaten i Norge den 22 juli 2011. Totalt 77 människor, mestadels barn, mördades på Utöya och i Oslo. Ane Brun fick kort därefter frågan om hon kunde uppträda på en ceremoni i Oslo till minne av offren. I publiken fanns bland annat överlevare och anhöriga till de mördade.

– Det var jättetufft att stå där bland anhöriga och överlevande barn i lokalen. Det var en fruktansvärd tragedi där man undrar vad man ska säga till de här människorna som har blivit drabbade. Där kan musiken vara en balanserande kraft, den kan säga något när inte ord kan.

quotation startDet var väldigt starkt, begravningar är det tuffaste man kan göraquotation end

Crispin Bevington blev mördad under terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Till hans begravning fick Ane Brun frågan av familjen om hon kunde framföra två covers av Radiohead och Sade. För henne var det självklart att tacka ja.

– Det var väldigt starkt, begravningar är det tuffaste man kan göra. Även bröllop är svårt, det är så viktiga stunder i någons liv där man kan inte göra fel. För att hålla undan sina egna känslor måste man gå in och använda all den rutin man har, säger Ane Brun.

Spelade in covers efter blixtförälskelse

Låtarna hon framförde på begravningen fick plats på hennes senaste skiva ”Leave me breathless” från 2017, helt dedikerad till covers. Genom det fick hon ett kreativt utlopp när hon själv inte hade några texter att förmedla, säger hon.

– Jag gillar den processen att tolka och få ut andra känslor ur en låt. Det är spännande att ta en text och försöka berätta historien på ett annat sätt. Det är det jag attraheras av, att berätta ”I want to know what love is” på mitt sätt genom att ta in det i min egna värld.

quotation startFör att kanalisera ut de endorfinerna började jag spela in covers till människan i frågaquotation end
Ane Brun, här under en konsert på Gröna Lund, släpper nytt album i sommar. Foto: IBL
Ane Brun, här under en konsert på Gröna Lund, släpper nytt album i sommar. Foto: IBL

Albumet tog sig form när hon blev blixtkär och ville förmedla den kärleken genom musik. Arbetsnamnet kom då att bli ”Home love recordings”.

– För att kanalisera ut de endorfinerna började jag spela in covers till människan i fråga. Romansen tog ganska fort slut men jag fortsatte att göra covers hemma i mitt vardagsrum. Det var egentligen så det började, och när jag hade gjort sju, åtta låtar bestämde jag och min manager oss för att vi skulle sätta ihop en skiva, säger hon.

Nytt album i sommar

Nu kommer hon att lägga cover-artilleriet på hyllan för ett tag. Suget efter att skriva musik igen har blivit för stort. Inspirationen till det nya albumet som håller på att ta form är livet och relationer, berättar hon.

– Jag har en känsla av vad det kan bli, jag tror att det blir mycket… om jag inte jinxar det nu så har jag mycket tankar om vad världen är och hur vi mår allesammans som jag vill skriva om. Det är spännande med låtskrivandet, man sitter med små embryon och vet inte vad det blir i slutändan.

quotation startJag älskar att göra min musik tillsammans med symfonikernaquotation end

När albumet släpps är inte klart i dagsläget. Däremot släpper hon, tillsammans med Radiosymfonikerna, en skiva i sommar med samma koncept som hon kommer att uppträda med under Göteborgs Kulturkalas: Ane Bruns stämma ackompanjerad av orkestern Göteborgs Symfoniker.

– Det känns fruktansvärt kul, jag älskar att göra min musik tillsammans med symfonikerna. Det här projektet har vi gjort i Norge och Danmark, och ska nu göra samma i Malmö, och nu igen för andra gången med Göteborgs Symfoniker, på Götaplatsen i Göteborg. Det blir häftigt, Götaplatsen är ju så stor också!

Ane Brun uppträder gratis på Götaplatsen under Göteborgs Kulturkalas fredag den 17 augusti klockan 19.00.

pil
Ane Brun

Ålder: 42 år

Från: Molde, Norge

Bor: Stockholm

Tidigare karriär: Släppte sitt första album 2003, därefter har hon släppt ytterligare sju samt turnerat både i Europa och USA.

Aktuell med: Spelar på Göteborgs Kulturkalas i sommar tillsammans med Göteborgs Symfoniker, samt medverkar med filmmusik i ”Unga Astrid” och amerikanska ”Puzzle” med premiär i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro