ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anel Kozar var nära att dö efter olycka på studentflaket – nu varnar han andra

Linnéa Borgert · 5 Jun 2017
Uppdaterad 5 Jun 2017
Anel Kozar och hans systerdotter innan olyckan.

Anel Kozar och hans systerdotter innan olyckan. Foto: Privat


Det skulle vara glädjens dag, men för Anel Kozar slutade studentfirandet i en tragedi. Nu uppmanar han studenter att vara rädda om sig. "Njut av det, men gör det måttligt", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året dog en student på Gotland efter att ha ramlat av ett flak. Två år tidigare, vid studenten 2014, inträffade totalt tolv allvarliga olyckor på studentflak runtom i Sverige – en av dem var Anel Kozar.

Han slog i en bro i Trollhättan med sitt bakhuvud och slungades ned i flaket efter att suttit med ryggen vänd åt fel håll.

– Jag minns fram tills jag slog i huvudet i bron. Sedan minns jag inte så mycket mer tills att jag vaknade upp på Sahlgrenska, bara att ambulanspersonalen kom. Jag har sett bilder i efterhand och då kommer vissa delar tillbaka, säger han.

Anel var nära att mista livet och hamnade i koma. När han vaknade var ingenting som vanligt.

– Jag fick lära mig allt igen, saker jag redan kunde. Det var som att vara en liten bebis, men en vuxen person i huvudet. Man vet hur man går, men man kan ändå inte gå, säger han.

Han berättar att det har varit en tuff återhämtningsperiod.

– Jag är fortfarande inte helt återställd, men jag mår bra. Det går sakta men säkert framåt och jag är glad att det inte går bakåt, säger han.

Anel älskar fotboll och var målvakt i fotbollslaget FC Trollhättan. I dag kan han inte spela.

– Det är tråkigt för det var någonting jag älskade och verkligen gick in för. Jag var duktig på det och min dröm var att ta mig till Superettan och sedan Allsvenskan. Jag såg det som ett jobb, säger han.

Har du något råd till de som ska ta studenten i dag?

– Jag förstår att man har kämpat för att gå ut skolan och ta studenten, det gjorde jag med. Njut av det, men gör det måttligt. Bli inte för full och gör dumma grejer. Tänk på att du har en familj som väntar på dig. Man måste komma ihåg att studenten inte är den sista dagen i ens liv.

I dag måste alla som kör studenter anmäla fordonet till polisen. Det finns flera regler för hur flaket ska se ut och varje flak måste ha en flakvärd, helst två.

– Man bör hålla sig till de reglerna. Det är viktigt med ordentliga och tillräckligt höga skyddsräcken så att ingen kan ramla av, det är det primära. Sen måste alla säten och bänkar sitta fast ordentligt så att det inte ramlar omkring, ingenting får vara löst, säger Christian Alsberg, insatsledare för polisens studentkommendering i Stockholm.

Han uppmanar också till att inte dricka för mycket alkohol.

– Desto mindre fylla desto mindre risk för skador.

Hur jobbar ni för att förebygga olyckor?

– Det handlar mycket om information. Nio av tio flak är bokade via eventbolag. Vi pratar med dem och ser till att deras förare har koll på vad som gäller. Vi har även tryckt ut det till skolorna och rektorer så att de kan förmedla till sina studenter vad som gäller för att få åka flak. Vår ambition är att det ska finnas poliser på de flesta skolgårdar, men det är inte alltid helt lätt. Det beror på hur många skolavslutningar det är samtidigt och vad som händer i övriga stan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro