ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anette blev förföljd – nekades kontaktförbud

Linnea Johansson/Johan Wikén · 23 Maj 2017
Uppdaterad 23 Maj 2017
När Anette sökte om kontaktförbud mot sitt ex fick hon det först inte beviljat.

När Anette sökte om kontaktförbud mot sitt ex fick hon det först inte beviljat. Foto: Shutterstock.


Anettes expojkvän har förföljt henne i flera år. Men trots att hon berättade om övergrepp och förföljelse fick hon till en början inget kontaktförbud.

klar

Artikellänk är kopierad

När barnen blivit vuxna träffade Anette, som bor i en mellanstor svensk stad, en ny man. Han hade ett bra jobb och framstod först som snäll och sympatisk.

Men snart visade han andra sidor. Anette anmälde honom för sexuella övergrepp och flyttade ifrån honom. Men utredningen lades ner i brist på bevis och när hon ansökte om ett kontaktförbud fick hon det först inte.

– Det värsta var att de inte trodde mig när jag berättade om övergreppet, berättar hon.

När Anette lämnade mannen blev förföljandet värre. Mannen smög runt utanför hennes hus och skickade otaliga sms och mejl. Då fick hon äntligen sin ansökan om kontaktförbud beviljat. Men mannen blev alltmer alkoholiserad, och förföljandet fortsatte trots kontaktförbudet.

– Jag stod alltid vid bussen och snurrade på hela huvudet för att se om han följde efter mig. Då insåg jag att jag inte kunde bo kvar. Jag måste kunna gå till affären utan att vara orolig för att han ska dyka upp, berättar hon.

Under de senaste åren har mannen dömts flera gånger för att gång på gång ha skickat sms till henne, trots kontaktförbudet. Anette har tvingats flytta ytterligare en gång.

Hon är kritisk till flera delar i hur dagens system med kontaktförbud fungerar. Hon tycker att det är svårt att få skadestånd utdömda och tycker att straffen för den här typen av brottslighet är för korta. Hon är även hela tiden orolig för att kontaktförbudet inte ska förlängas och tycker att systemet känns godtyckligt.

– Vad man har för åklagare, advokat och domare påverkar och gör att det blir lite som ett lotteri, säger hon.

Hon tycker att man som brottsoffer får lägga väldigt mycket tid på sitt ärende och själv ta ett för stort ansvar. Ibland har Anette även upplevt att hon inte tagits på allvar.

– En del poliser är jättebra när man ringer, men andra pustar lite och verkar inte tycka att ett sms är något att anmäla. De ser inte hela bilden, säger hon.

Till andra som överväger att ansöka om kontaktförbud ger hon rådet att noga dokumentera allt som hänt och även berätta om det för närstående.

Ibland har Anette önskat att hennes exsambo hade slagit henne istället, eftersom hon tycker att samhället är bättre på att hantera fysisk misshandel.

– Psykiskt lidande borde tas på större allvar, säger hon.

Fotnot: Anette heter egentligen någonting annat. 

pil
Fakta: Kontaktförbud

• Lagen om kontaktförbud ersatte i oktober 2011 lagen om besöksförbud.

• Kontaktförbud kan ges om det finns risk att en viss person kommer att begå brott mot, trakassera eller följa efter någon annan.

• Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

• Ett kontaktförbud gäller under en viss tid och maximalt ett år åt gången, men kan förlängas.

• Ett utvidgat kontaktförbud innebär att en person inte får uppehålla sig i närheten av en viss plats, till exempel en annan persons bostad eller arbetsplats.

Källa: Källa: Domstol.se

pil
Tre fall där kvinnor inte fått kontaktförbud och blivit mördade:

Januari 2013

En 33-årig kvinna dödas med flera knivhugg av sin tidigare sambo inne på Myrornas butik i Västerås.Kvinnan hade lämnat sin man samtidigt som han befann sig utomlands. Hon begärde kontaktförbud hos polisen och anmälde honom för olaga hot. Men eftersom polisen gjorde bedömningen att mannen lämnat landet så utfärdades aldrig kontaktförbudet och förundersökningen lades ner. Mannen dömdes i hovrätten till 16 års fängelse och utvisning för mord.

Mars 2013

En 45-årig kvinna blir skjuten till döds med ett hagelgevär av sin exsambo på öppen gata i Göteborg. Mannen hade förföljt henne en längre tid och kvinnan hade polisanmält honom och ansökt om kontaktförbud, men fått avslag. Mannen dömdes till 17 års fängelse.

September 2015

En kvinna påträffas svårt knivskadad i sitt hem i sin bostad i Årsta i södra Stockholm och dödas. Kort tid före mordet ansökte kvinnan om kontaktförbud, men fick avslag med motiveringen att ingen pågående brottsutredning mot mannen pågick. Mannen dömdes i hovrätten till 18 års fängelse.

Källa: Källa: Domar i de berörda fallen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro