ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ang Lee: Bergman tog min oskuld

Peter Lindholm · 28 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ang Lee har gjort succé med filmer som ”Brokeback Mountain” och ”Ice storm”. Nu är han aktuell med prisbelönta ”Lust, caution”.
Ang Lee har gjort succé med filmer som ”Brokeback Mountain” och ”Ice storm”. Nu är han aktuell med prisbelönta ”Lust, caution”.Foto: Jessica Gow

Vad har Ingmar och Ingrid Bergman att göra med en erotisk spionhistoria som utspelar sig i andra världskrigets Shanghai? Ganska mycket, faktiskt, om man ska tro den taiwaneiskfödde regissören Ang Lee.Du träffade Ingmar Bergman på Fårö sommaren 2006. Vad minns du mest från mötet?– Hans beröring. Han gillade fysisk kontakt. Han kramade mig och han kände på mig, väldigt mjukt och väldigt moderligt. Det var en konstig känsla eftersom jag alltid sett honom som en fadersfigur. Jag betraktar honom också som den som tog min oskuld, haha.

Hoppsan, hur gick det till?– Jag var 19 år och det var första gången jag var medveten om att jag tittade på en konstnärlig film, som regissören ville säga någonting med. Det var ”Jungfrukällan” och efter det förändrades mitt liv.

Vad pratade ni om?– Han frågade om jag älskade mina skådespelare – och sa att jag måste göra det. Han pratade om ”Ice storm”, han frågade om detaljer i mitt liv och om den här filmen (”Lust, caution”, red:s anm. Han skojade om att han hoppades leva så pass länge att han skulle få se den. Det är väldigt ledsamt att han gick bort några månader innan den var klar.

Vad minns du mer?– Att vädret var perfekt. Jag besökte också ställen där han spelat in filmer som ”Persona” och ”Skammen”. Det var en väldigt renande upplevelse. Innan jag kom dit hade jag haft en depression och tänkte ge upp det här projektet. Efteråt kände jag mig upplyst och återvände med klar blick, ny energi och livsmod.

En annan Bergman dyker upp i ”Lust, caution”. I en bioscen tittar de på Ingrid Bergman i ”Intermezzo” från 1939.– Det var för att vi hade råd med den. Jag tror annars att ”Notorious” och ”Casablanca” influerat historien. Jag ville att huvudpersonen skulle se en klassisk filmstjärna för att inse hur man agerar med attityd. Och jag ville verkligen att hon skulle imitera henne. Jag visade många av Ingrid Bergmans filmer för Tang Wei. ”Gör du som hon så köper man storyn.”

Det är en krävande huvudroll hon gör. Hur får man en 18-åring som aldrig tidigare filmat att agera så?– Hennes verkliga talang är hängivenheten. Hon jobbade otroligt hårt för att kunna förvandlas från en tjej i jeans och sneakers till en klassisk femme fatale på Shanghaivis i högklackat. Efter att vi gjort en tredjedel av filmen – alla sexscener – var hennes oskuldsfullhet borta. Det var ett problem, för hon var inte tillräckligt bra för att spela en oskyldig student igen.

Hur löste du det?– Jag var tvungen att chocka henne på olika sätt. Ibland gick jag så hårt fram att hon nästan blev hysterisk och ibland var jag rädd att jag skulle skada henne. Men hon hade inga problem med sexscenerna, hon var som en ängel då.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro