ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Angela Merkel och Stefan Lövfen visar enad front

TT · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015

Foto: Reuters/Fabrizio Bensch


Statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är eniga om att EU:s flyktingpolitik måste förändras. De vill ha bindande kvoter för alla EU-länder. Problemet är att de nu måste övertyga de EU-länder som säger blankt nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en lunch på tyska regeringskansliet Bundeskanzleramt var det tydligt att Sverige och Tyskland är rörande eniga om hur EU:s flyktingpolitik måste förändras. Alla 28 EU-länderna måste ta ansvar, inte bara några få länder.

Men de talade inte bara om moraliskt ansvar att ta emot de människor som nu flyr från krig. Det behövs också "ordning och reda" i asylpolitiken.

– Vi är eniga om att de som inte har asylskäl måste lämna landet, så att vi har plats och kraft att ta hand om dem som verkligen behöver hjälp, säger Merkel.

Stefan Löfven nämnde att EU måste ha effektiva återvändarprogram och de "hotspots" som diskuteras vid EU:s yttre gränser, där flyktingar snabbt ska kunna registreras.

"Räcker inte"

Han påminde om de frivilliga åtaganden som EU-länderna beslutade om i juli, att ta emot 22 000 kvotflyktingar från UNHCR:s flyktingläger utanför EU och att fördela 32 000 flyktingar som kommit till Italien och Grekland mellan EU-länderna.

– Vi kan konstatera att det inte räcker, säger statsministern, som vill öka antalet kvotflyktingar och omfördela fler inom EU.

Men den svensk-tyska enigheten är alls inte typisk för EU. Flera EU-länder säger blankt nej till bindande kvoter. Löfven får en fråga om vilket tryck han kommer att sätta på de länderna för att nå en EU-lösning.

Han svarar inte direkt på frågan, utan säger att vi har en moralisk uppgift att ta emot dem som har asylskäl och att alla 28 EU-länderna har samma ansvar.

– Vi ska inte bjuda över varandra med hot, säger Angela Merkel på samma fråga. Hon tror att EU kommer att hitta en kompromiss.

Lösa uppgiften

Tyskland klarar att ta emot en halv miljon flyktingar per år under överskådlig tid, sade vicekansler Sigmar Gabriel i en tv-intervju i går. Merkel får en fråga om hur hennes bedömning ser ut.

– Det är svårt att säga exakt vad vi kan och hur många flyktingar vi kan ta emot, säger Merkel på sitt försiktiga vis.

– Men när vi står i en situation med människor i nöd måste vi lösa den uppgiften, fortsätter hon.

Beräkningen kommer i skenet av att 800 000 asylsökande väntas till Tyskland i år, en flerdubbling av 2014 års siffra. Samtidigt stretar andra EU-länder emot när det handlar om fördelning av 10 000-tals personer, siffror som alltså nu snabbt ser hopplöst överspelade ut.

Starkt kritiska

I dessa kaotiska dagar är det alltmer Berlin som formar Europas flyktingpolitik. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har den senaste veckan fyllt kalendern med möten med europeiska kollegor, många av dem starkt kritiska till att öppna kontinentens famn.

Även om Sverige inte talat om tillnärmelsevis lika stora skaror migranter som Tyskland är länderna med EU-mått mätt ovanligt eniga. Så det är med lättnad som dörrarna öppnas i dag för en lunch med statsminister Stefan Löfven i det tyska regeringskansliet Bundeskanzleramt. Tyska regeringskällor påpekar vikten av att de två ledarna gör gemensam sak i att visa europeisk medmänsklighet.

För Löfvens del är resan ett snabbesök, innan han ilar hem till ett möte med Österrikes förbundskansler Werner Faymann.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro