ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Angela Merkel omvald till Tysklands förbundskansler

Linnea Bergman · 14 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Angela Merkel blev under onsdagen för fjärde gången vald till förbundskansler i Tyskland.

Angela Merkel blev under onsdagen för fjärde gången vald till förbundskansler i Tyskland. Foto: IBL.


Angela Merkel har blivit omvald till Tysklands förbundskansler. Efter nästan ett halvår av förhandlingar kommer landet nu få en ny regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen valdes som väntat Angela Merkel återigen till Tysklands förbundskansler. Det efter en lång process av försök till regeringsbildning.

Efter valet i höstas fick både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna lågt väljarstöd. I stället var det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland som blev en stor valvinnare och nästan tredubblade sin storlek i riksdagen.

Efter valet försökte Angela Merkel få till en koalition tillsammans med partierna FDP och miljöpartiet De gröna. Men det gick inte vägen och det blev till sist ännu en blocköverskridande koalition som kommer att styra landet.

Efter 171 dagar av förhandlingar kunde omröstningen om ny förbundskansler äntligen hållas. 364 av ledamöterna som var på plats röstade ja och 315 röstade nej. Det var fjärde gången Angela Merkel utsågs till rikskansler i Tyskland.

Efter omröstningen i riksdagshuset beger sig Merkel till slottet Bellevue där president Steinmeier formellt utser henne till posten. Därefter kommer hon återvända för att svära eden i förbundsdagen. Redan under onsdagskvällen kommer regeringen ha ett första och konstituerande möte.

På fredag ska även Stefan Löfven träffa Angela Merkel i Berlin. På agendan står bland annat migration och handelsfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro