ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Angeredsgymnasiet först i skolvalet – S får hälften av rösterna

Tobias Andersson Åkerblom · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014

Socialdemokraterna får hälften av rösterna på Angeredsgymnasiet – och Moderaterna klarar knappt spärren. Skolan var på onsdagen först ut med att släppa resultatet från skolvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Asrian Reza från Elevkåren.
Asrian Reza från Elevkåren.Foto: Christina Blom
Siyad Ibrahim och Mohammad Dalal röstar.
Siyad Ibrahim och Mohammad Dalal röstar.Foto: Christina Blom
Hajar Alsaidan röstar och Solin Talusi från Elevkåren hjälper till.
Hajar Alsaidan röstar och Solin Talusi från Elevkåren hjälper till.Foto: Christina Blom

Elva gymnasieskolor och fem högstadieskolor i Göteborg arrangerar skolval för EU-parlamentsvalet. Men det totala resultatet offentliggörs först efter att vallokalerna stänger på söndag. Angeredsgymnasiet är först ut, enligt skolans kårmentor.

– Jag vill visa alla politiker i Göteborg att vi i Angered faktiskt är engagerade, säger elevkårens ordförande Asrian Reza, 18 år.

Hon och resten av kåren har varit med och arrangerat skolvalet som avslutades i går. Angeredsgymnasiet har laddat inför skolvalet med ”debattboxning”, där representanter från partiernas ungdomsförbund gick upp i ringen, och besök från politiker från Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet. I skolans nättidning intervjuar en elev Stefan Löfven – som kan vara nöjd i dag.

Socialdemokraterna fick hälften av rösterna helt själva. En av deras väljare är Hajar Alsaidan, 18 år, som går årskurs tre på samhällsprogrammet. För henne är den viktigaste frågan att vi får ett jämlikt och rättvist samhälle utan diskriminering. Samtidigt tror hon att engagemanget för valet är viktigt för att få ungdomarna – och andra i området – att känna sig delaktiga i samhället.

– Till exempel var jag med min mamma och röstade förra veckan och jag tror inte att hon hade röstat annars, säger hon.

”VIKTIGT ATT FOSTRA NYA VÄLJARE”

Skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val med valsedlar, urnor och rösträknare. Efter valet sammanställs resultatet och släpps till allmänheten - men det innebär inte att någon politisk makt förändras. Målet är istället att väcka diskussioner om politik. Många av de som röstar på Angeredsgymnasiet är även förstagångsväljare i de ”riktiga” valen.

Hur just skolvalen påverkar valdeltagandet i stort är oklart, men det är tydligt att gymnasieelever som går i skolan och får undervisning om valen oftare röstar än jämnåriga som inte gör det, enligt Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Skolan kan vara en viktig faktor men vi vet inte hur de här satsningarna spelar roll, säger hon.

Det är viktigt att fostra en ny generation väljare, så att de unga fortsätter att rösta och bry sig om politik, menar hon. Ett högt valdeltagande tyder på att demokratin uppfattas som legitim.

– Jag förstår varför det satsas mycket i Angered, där är det relativt lågt valdeltagande.

I förra skolvalet fick flera mindre partier betydligt bättre resultat än i riksdagsvalet – och både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna fick omkring dubbelt så stor andel av rösterna som i riksdagsvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro