ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Angest bakom ökade pyromandåd i Sverige

Katarina Arnstad Elmblad · 26 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

PYROMANI. Antalet mordbränder i landet har ökat med 20 procent det senaste kvartalet i år jämfört med samma period förra året. I Skåne och Stockholms län har antalet pyromandåd ökat med 50 respektive 55 procent under samma period.

Skövde har de senaste veckorna skakats av flera uppmärksammade dagisbränder. Två pojkar  och en 16-årig flicka har häktats de senaste dagarna misstänkta för att ha anlagt bränderna. Sett över en fyraårsperiod har antalet pyromandåd i landet aldrig varit så högt som nu. – Jag tror ökningen kan bero på att allt fler mår dåligt, och känner frustration. Tyvärr tror jag att antalet mordbränder kan komma att öka i takt med att den psykiska ohälsan ökar, säger Ola Boija, på rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

Pyromaner är ofta återfallsförbrytare som även begår andra brott. Det säger psykiatriker Ulf Åsgård, en av landets främsta experter på gärningsmannaprofilering. Han delar in mordbrännare i två kategorier där den gemensamma nämnaren är svår ångest. – Det handlar dels om män och kvinnor i 30–40-årsåldern med en trasslig bakgrund och alkoholmissbruk, psykisk sjukdom och personlighetsstörningar, säger han. Kvinnliga pyromaner är överrepresenterade, mellan 20 och 25 procent av antalet pyromaner är kvinnor, enligt Åsgård.

Den andra gruppen är tonåringar som anlägger eld i ungdomligt oförstånd. – De är ofta uttråkade och an-lägger bränder för att pigga upp sig, men i grunden drivs de av ångest. Det lutar mot att ungdomarna i Skövde tillgör den senare kategorin, säger Ulf Åsgård.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro