ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Angry Birds”-utvecklare förnekar samarbete med NSA

Aron Andersson · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Angry Birds”-tillverkaren förnekar att de skulle ge data till NSA. Finska Rovio säger att de ska omvärdera vilka annonsnätverk de använder sig av.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

NSA kan spionera på användare via deras mobilappar. Den nyheten spred sig över nätet på måndagskvällen, baserat på hemliga dokument från läckan Edward Snowden. En av de appar som pekades ut var populära mobilspelet ”Angry Birds”

Men finska spelutvecklaren Rovio som skapat ”Angry Birds” har i dag skickat ut ett pressmeddelande som förnekar uppgifterna. Där skriver företaget att en möjlig insamling av data skulle kunna ske via annonser från tredje part.

”Det har spekulerats i media att NSA använder Angry Birds för att samla in användardata. Spekulationerna baseras på information ur dokument som läckts av Edward Snowden. Den påstådda övervakningen skulle kunna göras via tredje parts annonsnätverk som används av miljontals kommersiella sajter och mobilappar från alla möjliga industrier”, står det i pressmeddelandet.

Företaget förklarar att ingen som använder den här typen av sajter eller appar kan vara säker på att undkomma övervakning. Men Rovio skriver också att de aldrig ger tredje part tillgång till användardata som specifikt samlas in genom företagets appar. – Våra fans tillit är det viktigaste för oss och vi tar integritet på yttersta allvar. Vi varken samarbetar, konspirerar eller delar data med spionorgan någonstans i världen, säger Mikael Hed, vd för Rovio. – För att skydda våra användare kommer vi, precis som alla andra företag som använder annonsnätverk från tredje part att omvärdera huruvida vi bör jobba med dessa nätverk om de används för spionage.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro