ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ängslan och oro ökar bland unga

Ulrica Widsell · 16 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Tre av tio unga tjejer känner oro och ängslan

klar

Artikellänk är kopierad

ORO. Tre av tio unga tjejer mellan 16 och 24 år känner ängslan och oro. Var fjärde tonårstjej är ofta nedstämd, mer än var tredje har ofta huvudvärk. Stress och press är vanliga orsaker. Fortsatt är det de unga flickorna som är mest utsatta bland svenska ungdomar, enligt Ungdomsstyrelsens årliga rapport som presenterades i går.

Självmordsförsök är mer än dubbelt så vanligt bland unga kvinnor i åldrarna 15-24 år som bland unga män i samma ålder. Självmorden minskar i befolkningen som helhet, men inte bland unga. – Många unga upplever skolan som en stressrelaterad arena och många är väldigt oroliga för sin framtid. Individualiseringen gör att det är väldigt myckt upp till individen att göra de val som gör att du får ett bra liv. Det i sig skapar en stress, säger Inger Ashing, chef för nationell och kommunal ungdomspolitik på Ungdomsstyrelsen.

Andelen unga killar mellan 13 och 18 år som uppger att de har huvudvärk eller ont i magen varje dag eller flera gånger i veckan ökade mellan 2004 och 2005, enligt den statistik från Socialstyrelsen som rapporten tar upp. – Det kan vara en tillfällig trend, men det är så klart allvarligt att det ökar även bland killarna, säger Inger Ashing.

Hur unga vuxna mår påverkas mycket av deras livsituation. Unga som har ett arbete eller studerar mår generellt bättre än de som är arbetslösa. Möjligheterna att skaffa egen bostad påverkar också hur de unga mår. Trots att arbetslösheten sjunker är den fortsatt hög bland ungdomar.– Många unga lever i en ekonomiskt utsatt situation. Utan fast inkomst är det svårt att ha råd med ett eget boende, säger Inger Ashing.

Däremot visar Ungdomsstyrelsens rapport att ungdomars utbildningresultat blir bättre, färre unga röker och valdeltagandet bland unga ökade markant mellan 2002 och 2006, särkilt bland unga kvinnor i 20-årsåldern.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro