ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anhar, 46, och hennes två barn blir bostadslösa om två veckor: Jag känner mig knäckt”

Aron Andersson · 4 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015
Anhar Lundquist riskerar bli bostadslös tillsammans med sina två barn om två veckor. Trappuppgången på bilden har inte med fallet att göra.

Anhar Lundquist riskerar bli bostadslös tillsammans med sina två barn om två veckor. Trappuppgången på bilden har inte med fallet att göra. Foto: Privat / TT / Montage


Om två veckor blir Anhar av med sin lägenhet. Hon har inte lyckats hitta någon ny. Hennes tid i bostadskön räcker inte till. Och socialtjänsten vill inte hjälpa familjen. Jag mår psykiskt dåligt”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Anhar Lundquist, 46, bor med sina två barn, 10 och 16 år, i andrahand i Vaxholm. Nu ska hyresvärden sälja sin lägenhet och att hitta nytt boende har varit omöjligt.

– Jag har gjort allt jag kan. Jag har lämnat lappar i varenda trappuppgång, på Ica, överallt jag kan tänka mig. När jag väl varit och kollat på någon lägenhet säger de att de ska höra av sig. Men ingen har hört av sig, säger hon till Metro.

Hon jobbar 75 procent på Åhléns och tjänar 16 000 kronor i månaden. Hennes hyra i dag är 9 800 kronor. 

– Det går knappt runt. Jag måste ta lån från vänner.

Sedan 2012 står hon i bostadskön, men kötiden räcker inte till ett förstahandskontrakt. Hon har varit i kontakt med socialtjänsten, som inte vill hjälpa. Deras förslag är att hon själv hittar ett vandrarhem, hotell eller stuga om hon vill bo kvar i Vaxholm, annars leta vidare bäst hon kan någon annanstans.

– Jag har förklarat att min son går i skola i Vaxholm och att han vill ha nära till sina kompisar. Är det så konstigt att jag vill mitt barns bästa? Men det verkar som att jag kräver alldeles för mycket som vill bo kvar i Vaxholm.

Hon berättar att en person på socialtjänsten ska ha sagt att en ”lämplig förälder” gör allt i sin makt för att hitta boende åt sina barn.

– Socialen tycker jag ska lämna min barn hos deras far. Men han reser jättemycket och det är därför de är skrivna hos mig. Jag jobbar på Åhléns och är hemma för det mesta. Jag skulle kunna vara arbetslös som alla andra och söka hela tiden men jag är inte en sådan person. Jag vill jobba, jag känner mig bra av att jobba. Men just nu känner jag mig knäckt. Jag mår inte bra.

När Metro når Socialförvaltningen i Vaxholm vill de inte kommentera det enskilda ärendet.

– Vi har ju skyldighet att hjälpa personer utifrån de intentioner som finns i sociallagen. Men vi är ingen bostadsförmedling, säger socialchef Ann-Sofie Holmertz.

– Bara för att man inte har någon bostad kan man inte vända sig till socialtjänsten i någon kommun. Man måste omfattas av vad lagstiftningen säger att man kan få hjälp med.

Om situationen inte löser sig för Anhar Lundquist inom de kommande två veckorna kommer familjen att få hitta en tillfällig lösning.

– Som det ser ut nu har jag fått numret till en campingstuga som vi möjligtvis får bo i. Jag är på väg dit nu, den är inte mer än 20 kvadrat.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro