ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Animerade barnfilmer sprids på Youtube – innehåller sex och våld

Hugo Ewald · 23 Okt 2017
Uppdaterad 26 Okt 2017
Elsagate-fenomenet kan enklast beskrivas som framför allt Youtube-klipp med för barn kända karaktärer, men som istället för barnvänligt material innehåller skildringar av till exempel sex, våld och allvarliga sjukdomar.

Elsagate-fenomenet kan enklast beskrivas som framför allt Youtube-klipp med för barn kända karaktärer, men som istället för barnvänligt material innehåller skildringar av till exempel sex, våld och allvarliga sjukdomar. Foto: Skärmdump/Metro


Youtubeklipp som utåt sett riktar sig till barn men som innehåller skildringar av våld och sex har blivit allt vanligare. Klippen, som ofta massproduceras, kan få miljoner visningar. Men det finns sätt att skydda sig på.

klar

Artikellänk är kopierad

En pojke och en flicka som ser ut som karaktären Elsa i Frozen går längs en gata. De är gulligt animerade, som i en tv-serie för barn. När de går över gatan kommer en bil i hög hastighet och ”Elsa” knuffar bort pojken. Istället blir hon själv påkörd av bilen, och snart syns pojken gråta samtidigt som han håller upp Elsa, helt täckt i blod. Det elva minuter långa Youtubeklippet, publicerat av en kanal med namnet ”Super kids TV”, är en av många som är en del av fenomenet som kommit att kallas ”Elsagate”. På några månader har videon visats över sex miljoner gånger.

Elsagate-fenomenet kan enklast beskrivas som Youtube-klipp med för barn kända karaktärer, men som istället för barnvänligt material innehåller skildringar av till exempel sex, våld och allvarliga sjukdomar. Utåt sett ser de ut att vara barnvänliga, och dyker ofta upp oväntat som ett resultat av att Youtube automatiskt spelar upp ”relaterade” videoklipp när du väl börjat titta. Det har inneburit att föräldrar som satt på en oskyldig barnfilm på Youtube åt sitt barn plötsligt upptäckt att Youtubeappen börjat visa motsatsen till oskyldigt material.

Ovanliga och ofta surrealistiska Youtube-videor som riktar sig till barn, åtminstone utåt sett, kom först att uppmärksammas under 2016 när bland annat The Guardian rapporterade om hur Youtube-kanalen Webs & Tiaras på bara runt 3 månader samla ihop närmare 2 miljarder visningar.

Nästan alla kanalens videoklipp skildrar skådespelare utklädda till Elsa från filmen ”Frozen” och superhjälten Spiderman i olika sammanhang. Ibland dyker även Batman-skurken Jokern och Elsas syster Anna upp i filmerna. Filmerna är i sig inte direkt våldsamma om än i vissa fall kontroversiella jämfört med annat material riktat mot barn. I en film föder Elsa barn, i en annan, nu borttagen video, injicerade Spiderman en ljus vätska i Elsa.

Toy monster, som nätverket Webs & tiaras tillhör, har som ett resultat av sin popularitet fått en serie olika imitatörer som i vissa fall tänjt ytterligare på gränser över vad som är barnvänligt. Kanalen Toy Master använder av sexuellt anspelande bilder i sina tumnaglar, medan kanalen Superheroes monster istället valt att fokusera på skjutvapen. Flera av kanalerna går att koppla till Vietnam, där en man tidigare under 2017dömdes motsvarande runt 10 000 kronor i böter för att han drivit en Frozen-inspirerad ”barnkanal” med ofta sexuellt anspelande innehåll.

Men det är framför allt de animerade klippen riktade till barn som väckt uppmärksamhet och skräck på sociala medier. Kanalen ”Toys and Funny Kids Surprise Eggs” är en av Youtubes hundra mest populära kanaler, och gör framför allt filmer i så kallad ”claymotion”-stil som ofta innehåller lätta våldsskildringar och toaletthumor. Flera liknande kanaler går längre – vanliga teman är sprutor, spindlar, avhuggna kroppsdelar, glasskärvor och uppsvällda kroppar.

Metro har sökt personerna bakom ett tiotal olika Youtubekonton som producerar den här typen av innehåll, för att fråga varför en så stor del av deras innehåll inte nödvändigtvis är lämpligt för barn. En man Metro får kontakt med beskriver att han bor i Ho Chi Min city i Vietnam, men säger att han på grund av sina bristande engelskakunskaper föredrar att svara på frågor via mejl. Trots upprepade försök lyckas dock inte Metro få svar på några frågor.

Youtube har under det senaste året i en högre grad kommit att ta bort våldsamma videoklipp riktade till barn. Till Metro uppger en talesperson för Google att deras rekommendation till föräldrar att använda sig av begränsat läge. Det du i så fall kan göra som förälder är att under inställningar i Youtube-appen välja ”allmänt” och kryssa i ”begränsat läge”.

pil
3 tips – så håller du dina barn säkra på Youtube

1. Sätt på begränsat läge

Youtube har ett så kallat begränsat läge som går att slå på, och som innebär att eventuellt opassande material inte visas. Det gör du genom att öppna Youtubes inställningar, trycka på knappen allmänt och sedan kryssa i ”begränsat läge”.

2. Skapa ett Google-konto som hela familjen använder

Genom att se till att barnet är inloggad på ett konto även du har tillgång till kan du se ditt barns visningshistorik. Fliken ”historik” hittar du längst till vänster på Youtube på webben. Historik finns även i appen under fliken bibliotek.

3. Skapa egna spellistor

Du kan enkelt skapa spellistor åt ditt barn som du sätta på. Det gör du genom att trycka på de tre strecken med ett plus när du kollar på en video. Glöm inte att stänga av autouppspelning genom att kryssa ur det i fliken ”allmänt” under ”inställningar” i appen.

Artikeln är uppdaterad med information om att Youtube kids inte verkar vara tillgänglig i Sverige för alla användare.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro