ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anja laddar om

Eric Laquist · 9 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anja Pärson har siktet inställt på VM i Åre i februari.

Anja Pärson har siktet inställt på VM i Åre i februari. Foto: Urban Brådhe


Stjärnan siktar mot VM - men knät gör fortfarande ont

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen är det världscupspremiär för damerna. Anja Pärson går som vanligt för seger.
I helgen är det världscupspremiär för damerna. Anja Pärson går som vanligt för seger.

KÄMPAR Hon har vunnit det mesta som en alpin skidåkare kan vinna. Motgångar vet hon knappt vad det är. Men inför den kommande säsongen har Anja Pärson fått kämpa mer än vanligt.

Hon har varit unik i sin förmåga att hålla sig hel, men i slutet av mars tvingades hon göra en operation i vänster knä. Följden har varit en tyngre försäsongsträning än vanligt. Inte minst mentalt. – Det är klart att det är jobbigt och nervöst med en operation. På operationsbordet har man inte så mycket makt, så då måste man lämna över till andra, och det är kanske inte jag van vid. Jag vill gärna ta saker i egna händer. Helt plötsligt vinner man ett störtlopp i Åre och nästa sekund ligger man på operationsbordet. Mentalt sett var jag inte skadad, jag hade ju vunnit tävlingar. Det var väldigt tufft att erkänna att jag faktiskt var skadad. •• Har det hänt att du ångrat att du fortsatte tävla, istället för att låta knät läka? – Nej. Jag förvärrade inte skadan när jag tävlade, så det var helt rätt beslut att fortsätta. •• Hur känns knät i dag? – Jag känner av det ibland. Kommer det ett slag som är lite snett och jag inte hinner med så kan jag få mig en smäll. Men vi har lärt oss att komma runt problemet och gör vissa saker för att jag ska kunna fortsätta. Det finns inte en dag då jag inte tror att jag kan åka skidor. •• Hur har det varit att tvingas träna på egen hand? – Jag har inte fått så bra sparring, men det beror delvis på tillfälligheter. Om det blir en förskjutning på några dagar i de andra tjejernas schema så räcker det för att hela hösten ska bli fel. Tyvärr har det blivit så i år. Det är ju nästan fjantigt att de var i Tärnaby och jag i Sas Fee. Man bara ringer och säger ”hallå, när ska vi ses?” •• Hur har den ensamma uppladdningen påverkat dig mentalt? – Jag ser det inte så. Självklart har jag tappat mycket i skidåkningen, jag är inte på samma nivå som tidigare. Men jag ser det här som ett positivt avbrott som jag inte hade tagit om jag inte varit skadad. Nu har jag fått vila upp huvudet i ganska många månader. Folk ser ju bara tävlingsdagarna och det som syns i media, men vi har hög press på oss från augusti till början av april. Vi ska prestera uppe i backen och på fysträningen varje dag. •• Har du funderat något på vad som händer efter karriären? – Jag tror att det är oundvikligt att man gör det när man är skadad. •• Och vad har du kommit fram till att du ska göra? – Du, jag kan inte svara på det. Jag vet faktiskt inte vad jag vill hålla på med. Just nu har jag startat ett skicamp för barn. Än så länge är det det enda projektet jag har.

klar

Artikellänk är kopierad

Eric Laquist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro