ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Änkan berättar om dödsskottet i Husby

Leif Oldenburg · 11 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014
Efter dödsskottet skakades Husby och andra Stockholmsförorter av upplopp i fem nätter. 

Efter dödsskottet skakades Husby och andra Stockholmsförorter av upplopp i fem nätter.  Foto: SVT


Dödsskjutningen av den 68-årige mannen i Husby förra våren fick förorten att explodera. I kvällens Uppdrag granskning” ger hans änka för första gången sin version av vad som egentligen hände under några ödesdigra sekunder i maj förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

”Vi är inte kriminella, vi är pensionärer.” Den 68-årige änkan till skjutne Lenine berättar själv om polisingripandet.
”Vi är inte kriminella, vi är pensionärer.” Den 68-årige änkan till skjutne Lenine berättar själv om polisingripandet.Foto: SVT
Foto: SVT

Det var den 13 maj som polisen fick larm om att en knivbeväpnad man hade förskansat sig i sin lägenhet på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby. Vid flera tillfällen visade sig 68-åringen på balkongen tillsammans med sin hustru. Polisen bankade på dörren och försökte få mannen att ge upp.

– Jag sa ”vi är inga kriminella, vi är pensionärer. Gå hem!”, berättar hustrun i programmet. Dom kommer att döda oss, sa jag.

Till sist tog polisen beslutet att göra en inbrytning. Fyra polismän med skyddsvästar, hjälmar, pepparsprej, distraktionsgranater och pistoler gick in i lägenheten.

– Det var som en tårgasattack. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi satt på soffan här vi två och var skiträdda, säger mannens änka.

I programmet berättar hustrun att hon fick tårgassprej i ögonen och sprang ut i köket för att tvätta ögonen med vatten. Ytterligare en granat kastades då mot mannen som befann sig i vardagsrummet. I förhör säger en polisman att 68-åringen inte påverkades av granaten utan stirrade på honom med ”psykblick”.

LÄS ÄVEN: Polisen: ”Vi gjorde inget fel”

Enligt polismannens vittnesmål ropade han ”Varningsskott!” tre gånger och avlossade sedan ett skott. När den knivbeväpnade 68-åringen fortsatte framåt mot polismannen avlossades ytterligare ett skott som träffade honom i huvudet. Han avled på platsen.

– Jag saknar honom. Jag undrar varför jag lever, säger mannens hustru i programmet.

Polisens agerande utreds nu av åklagare.

– Jag har full förståelse för att allmänheten och journalister kritiserar oss hårt för den här insatsen, säger en polis som var med i Husby till ”Uppdrag Granskning”.

”Uppdrag Granskning” sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll.

TIDIGARE ARTIKLAR: Husbypolis misstänks för vållande till annans död

Polisen Martin Marmgren: Det här orsakade upploppen i Husby

Medborgarvärd: "Polisen måste börja prata med oss”

Facebooksida till stöd för polisen fylls med rasism

Polisen fruktar mer upplopp – och medborgargarden

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro