ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världsstjärnan ASAP Rocky åtalas för misshandel – detta har hänt

Jesper Lindqvist · 19 Jul 2019
Uppdaterad IGÅR 13:43
Swan Gallet/WWD/Shutterstock/Stina Stjernkvist/TT

Foto: ASAP Rocky döms villkorligt för misshandeln.


Under onsdagen föll domen mot rapstjärnan ASAP Rocky – han döms villkorligt för misshandeln. Fallet med världsartisten har under sommaren engagerat artister, kändisar och politiker på allra högsta nivå. Här är alla turer i fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

ASAP Rocky – vad har hänt

Den 1 juli publicerar den amerikanska nöjessajten TMZ en video som visar hur flera personer, däribland rapparen ASAP Rocky, har varit inblandade i ett tumult i Stockholm. Bland annat visar videon hur artisten själv kastar en kille till marken för att sedan rikta flera sparkar mot honom.

Dagen därpå lägger artisten själv upp ett klipp på sitt Instagramkonto – ett klipp som visar hur han och hans entourage förföljs av två personer, varav en av personerna är samma kille som misshandlades i den video som publicerades av TMZ.

Samma kväll uppträder ASAP Rocky på festivalen SMASH i Stockholm, men direkt efter uppträdandet dyker polisen upp, och den världskände rapparen anhålls misstänkt för grov misshandel. Ytterligare tre personer i artistens entourage grips vid samma tillfälle.

LÄS MER
Världsstjärnan ASAP Rocky begärs omhäktad och ställer in Europaturnén – här är 7 andra kändisar som

Häktning och inställda spelningar

Under de efterföljande dagarna meddelas det att ASAP Rockys spelningar i Norge och Polen ställs in, till följd av att artisten sitter frihetsberövad i Sverige. Planen är dock vid det här laget att rapparen ska fortsätta sin Europaturné efter att han släppts fri.

Dagen efter beslutar dock åklagaren sig för att rikta en häktningsframställan mot ASAP Rocky, något som tingsrätten slår fast med motiveringen det finns en risk att artisten ”på fri fot avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.”

LÄS MER
20 konserter att gå på under våren och sommaren 2019

Häktningen överklagas hela vägen till Högsta domstolen men beslutet står fast. Misstankegraden sänks även från grov misshandel till misshandel. Även två personer ur ASAP Rockys entourage häktas.

ASAP Rocky ställer in hela sin Europaturné på grund av misshandelsfallet i Sverige.Foto: Richard Shotwell

Kändisarnas ställningstagande – försvarar ASAP Rocky

Det är nu som omvärldens reaktioner börjar strömma in, och de allra flesta ställer sig på den häktade rapparens sida. Först ut är rapparen Travis Scott, som under en spelning i London skanderar ”Släpp Rocky! Släpp Rocky”. Därefter följer Tyler, The Creator som meddelar att han aldrig mer kommer att uppträda i Sverige. Även hiphop-artisten Tyga meddelar att han ställer in spelningar i Göteborg till följd av det svenska rättsväsendets beslut.

I samma skede, den 11 juli, står det klart att hela ASAP Rockys planerade Europaturné under sommaren ställs in. Nu börjar även det rättsliga ärendet få politisk effekt.

LÄS MER
Chris Kläfford gör succé i USA – så gick det för de andra vinnarna av ”Idol”

Följande dag uttalar sig USA:s tidigare ambassadör i Sverige, Mark Brezinski, som menar att häktningen kan ha rasistiska förtecken. I en intervju med Dagens Nyheter berättar han att han har varit i kontakt med såväl Utrikesdepartementet (UD) som kungahuset, eftersom situationen skadar Sveriges rykte.

–Jag skulle vilja veta om den svenska regeringen kan försvara beslutet att hålla honom frihetsberövad, säger han till DN.

Margot Wallström kommenterar därefter ärendet, och menar att regeringen inte styr över rättsväsendet, som hon säger sig ha fullt förtroende för.

Amerikansk toppolitiker reser till Sverige

Efter den förre ambassadörens uttalande börjar även amerikanska politiker på nationell nivå att visa sitt stöd för den populära artisten. Två demokratiska kongressledamöter, Hakeem Jeffries och Andre Carson, protesterar den 17 juli på trapporna till kongressen mot det svenska rättsväsendets agerande mot ASAP Rocky.

Även ledamoten Adriano Espaillat deltar i protesten, och riktar i sitt tal stenhård kritik mot Sverige.

– Det är ett land som vill visa upp sig som ett mecka – ett föredöme när det kommer till anständighet och demokrati. Men samtidigt har de visat sig vara den totala motsatsen, säger han.

Adriano Espaillat, demokratisk kongressledamot från New York.Foto: Susan Walsh

I det här läget rapporterar TMZ även att de har källor som bekräftar att president Donald Trump också anser att behandlingen av ASAP Rocky är felaktig, varpå ärendet ska ha hamnat på utrikesminister Mike Pompeos bord.

LÄS MER
Representanthuset fördömer Trumps twitterhat: ”Han är bäst i världen på att manipulera media”

Under fredagen berättar TT att USA:s vice utrikesminister, Carl Risch, är i Sverige för att vara med under de häktningsförhandlingar som hålls under fredagen.

”Anser att det är orättvist”

I ett pressmeddelande meddelar Åklagarmyndigheten den 19 juli att man begär förlängd åtalstid fram till den 25 juli, något som tingsrätten accepterar.

ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, är efter förhandlingarna kritisk till tingsrättens beslut. Han menar att tingsrätten inte borde ha sett fallet ur ett ”allmänt perspektiv”.

– Att hamna i häktet och få sin Europaturné avbruten på grund av den här incidenten anser jag är orättvist. Jag tycker att man ska ta hänsyn till att det finns många personer som betalat stora summor pengar för att se honom. Jag menar inte att min klient ska ha speciella förutsättningar, men frågan måste prövas efter hur verkligheten ser ut och utifrån min klients förutsättningar. Är det rimligt att han skulle fly och därmed sätta sig i en situation där han inte kan återvända till Europa på grund av detta? Det tror jag inte, säger Slobodan Jovicic under en presskonferens.

ASAP Rockys försvarsadvokat, Slobodan Jovicic.Foto: Marc Femenia

”Finns stöd för målsägandens uppgifter”

Under morgonen den 25 juli, samma dag som tidsfristen för att väcka åtal hade gått ut, väljer så åklagare Daniel Suneson att åtala Asap Rocky samt två personer ur hans entourage.

– Jag har i dag väckt åtal mot de tre misstänkta för misshandel av normalgraden eftersom jag bedömer att det som skett utgör ett brott, trots att det framförts invändningar om nödvärn och provokation, säger han.

LÄS MER
ASAP Rockys rädsla – efter hoten och trakasserierna

Som bevisning i målet finns de filmer som under de senaste veckorna cirkulerat på sociala medier, men enligt åklagaren är det inte allt man har att gå på.

– Värt att notera är att jag har haft ett större material att bedöma än vad som tidigare funnits tillgängligt på internet. Utöver filmat material finns även stöd för målsägandens uppgifter genom vittnesförhör, säger Daniel Suneson.

Får villkorlig dom

Men trots bevisningen, och trots att åklagaren yrkar på sex månaders fängelse, släpps ASAP Rocky fri från häktet den 2 augusti, efter att rättegången avslutats.

Rappstjärnan väljer direkt att ta flyget hem till USA, men hans advokat Slobodan Jovicic menar att man fortfarande måste invänta domen.

– Det är en framgång att de är ute, men det betyder inte att de blir friade. Vi har en nervös väntan i två veckor till. Men han är jättelycklig, sade han enligt Aftonbladet.

LÄS MER
Rättegången mot ASAP Rocky – frågorna som kan avgöra tingsrättens dom

När domen kom under onsdagseftermiddagen stod det klart att ASAP Rocky döms till villkorlig dom för misshandeln, vilket innebär att han slipper avtjäna fängelsestraff i Sverige.

”Eftersom det inte funnits tillräckliga skäl att döma till fängelse ska det inte heller övervägas att förena den villkorliga domen med samhällstjänst. Med hänsyn till att de tilltalade varit frihetsberövade i 31 dagar ska, i enlighet med HD:s praxis, den villkorliga domen inte förenas med böter”, skriver tingsrätten i domen.

Advokat Slobodan Jovicic var efter domen besviken på att hans klient inte friades helt och hållet.

– Rakim Mayers är besviken på att deras invändning om att livvakten varit hotad inte har accepterats, säger han under en presskonferens.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro