ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anmälan: Fick lämna klassrum på grund av hudfärg

Josefin Svenberg · 25 Apr 2014
Uppdaterad 25 Apr 2014

En lärarstudent DO-anmäler att hon fick lämna ett klassrum med motiveringen att en svart lärarkandidat” skulle ”hämma” eleverna att ha en öppen diskussion om en film där huvudrollsinnehavarna var mörkhyade.

klar

Artikellänk är kopierad

Eleverna på en högstadieskola i Skåne skulle under en lektion diskutera en film där huvudrollsinnehavarna var kriminella, mörkhyade pojkar. Då ska en kvinnlig lärarstudent som gjorde sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, på skolan ha fått lämna klassrummet på grund av sin hudfärg.

Det framgår av lärarstudentens anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Kvinnan ska ha fått förklarat för sig av läraren att eleverna skulle ”hämmas” av att ha en ”svart lärarkandidat” i klassrummet. Läraren ska ha sagt att kvinnan jättegärna fick vara med på andra lektioner, men att hennes närvaro under just denna lektion skulle leda till att det inte blev samma öppna diskussion om filmen på grund av hennes hudfärg.

Lärarstudenten skriver i sin DO-anmälan att skolans agerande kring händelsen, som ägde rum i slutet av mars i år, ”har varit minst sagt anmärkningsvärt”.

Skolans rektor har gjort en intern utredning av händelsen. Enligt rektorn är lärarstudentens och den aktuella lärarens berättelser ”i mångt och mycket samstämmiga, men inte exakt”.

– Efter utredning har vi genomfört åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Jag har haft ett samtal med den berörda läraren där vi gick igenom lagstiftningen och vad som är lämpligt respektive olämpligt, säger rektorn till Metro.

Händelsen har rapporterats vidare till kommunens grundskolechef och barn- och utbildningsförvaltningen. Den aktuella läraren arbetar kvar på skolan.

– Det gjordes en bedömning på förvaltningen att samtalet vi hade var en tillräcklig åtgärd i det här läget, säger rektorn, som inte vill kommentera händelsen i övrigt, utan inväntar en eventuell begäran från DO om att skolan ska yttra sig.

LÄS MER:

Forskare: Rasismen har normaliserats i Sverige

Lektor avstängd för rasistmejl

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro