ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anmälan: Sjuåring nekades röntgen – fick gå med bruten arm

Josefin Svenberg · 13 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013

Mamma, varför ser min arm ut som en banan?” frågade den sjuårige pojken en vecka efter att han skadat sig på en idrottslektion. Han hade nekats röntgen och först efter elva dagar upptäcktes det att armen var bruten, enligt en Ivo-anmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

En sjuårig pojke från södra Stockholmsområdet ramlade och skadade ena armen under ett gymnastikpass i skolan i slutet av oktober. Han fick sedan gå med armen bruten utan gips i elva dagar, enligt en anmälan som pojkens pappa gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt anmälan tyckte varken skolsköterskan eller läkaren på vårdcentralen att pojkens arm behövde röntgas – trots att föräldrarna frågade specifikt om detta – utan gav rådet att avvakta och ge pojken smärtstillande om han hade ont.

Efter drygt en vecka hade svullnaden gått ner så pass mycket att det blev tydligt att pojkens arm såg ”sned/krokig” ut, skriver pojkens pappa i anmälan.

”Mamma, varför ser min arm ut som en banan?”, ska pojken ha frågat vid ett tillfälle. Det var en fredagskväll och föräldrarna avvaktade till måndag morgon med att ta sonen till vårdcentralen. Där gjordes en röntgenundersökning, som visade att båda benen i pojkens underarm var brutna.

Pojken togs till Astrid Lindgrens barnsjukhus där man fick söva honom och dra armen rätt. Dagen efter gjordes Ivo-anmälan och då ska pojken ha mått mycket bättre.

Andra fall som lett till Ivo-anmälningar:

► Läkaren för stressad för att larma – kvinna dog 

Fick penicillin mot testikelcancer

Gravid skickades hem – barnet dog

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro