ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anmälningarna mot mäklarna ökar

Clarence Frenker · 14 Aug 2014
Uppdaterad 14 Aug 2014

Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare har öka under årets första sex månader, enligt statistik som Ekot tagit fram. Samtidigt blir gapet mellan begärt pris och slutpris allt större.

klar

Artikellänk är kopierad

I våras slog bostadspriserna all-time-high på flera håll i landet och trycket på marknaden är fortsatt högt. Samtidigt har antalet anmälningar mot fastighetsmäklarna ökat. Under årets första sex månader gjordes 156 anmälningar jämfört med 126 samma period i fjol, visar statistik som Fastighetsmäklarinspektionen tagit fram åt Ekot.

– Generellt har vi i storstadsregionerna och tillväxtstäderna en väldigt het marknad. Tillgången har varit alldeles för låg jämfört med utbudet och det gör att det blir en hetsigare process. Och att saker och ting går fort är aldrig bra, säger Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet.

Bland de bostadsköpare hon pratat med upplever många i efterhand att köpet inte blev som de trodde, att de inte hunnit undersöka bostaden ordentligt eller att priset rusat iväg i en snabb budgivning. En del anser också att mäklarna tillämpat rena lockpriser.

– I efterhand är det inte ovanligt att man har en skev uppfattning om ansvaret. Därför är det väldigt viktigt att man läser på vad som gäller, jämför priser och inte låter sig ryckas med i budgivningar om man inte är säker på sin sak, säger Titti Öhrn.

Prisuppgången har främst gällt mindre lägenheter i stor- och universitetsstäderna och enligt Titti Öhrn har mäklarna har ett stort ansvar för att göra korrekta prissättningar.

– Vi har sett att gapet mellan begärt pris och slutpris har ökat och det är något man måste hålla ögonen på för att värna det accepterade pris som fungerat väldigt bra sedan det infördes, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro