ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ann vill inte bli för bekväm – cyklar jorden runt ensam

· 21 Mar 2015
Uppdaterad 23 Mar 2015
Ann är gammal friidrottare och har utmanat sig själv flera gånger. Men om två veckor står hon inför sitt livs största resa.

Ann är gammal friidrottare och har utmanat sig själv flera gånger. Men om två veckor står hon inför sitt livs största resa. Foto: Privat


Om två veckor ger sin Ann Johansson i väg på sitt livs längsta resa. Totalt kommer hon att cykla runt 2 500 mil ensam på en cykel tills hon når sitt mål – Nya Zeeland.

klar

Artikellänk är kopierad

Växjöbon Anns största rädsla är att bli för bekväm och inte göra det man faktiskt går och dagdrömmer om. Därför tänker hon cykla till andra sidan jorden. 

– Jag gillar utmaningar och vill faktiskt genomlida de värsta tänkbara förhållandena. Då kan man ju verkligen njuta av en där kokosnötdrinken på en strand i typ Thailand, säger hon.

Cykelresan tar sin början i Växjö och går sedan vidare genom Europa, ner till Balkan, upp genom de gamla Sovjet-staterna, Kina, Sydostasien och Australien för att avslutas vid målet Wellington på Nya Zeeland. Hon räknar med att det kommer att ta cirka 16 månader att ta sig till slutdestination. 

Totalt blir det ett 20-tal länder hon tänker ta sig igenom – helt ensam. Det är långt bort från de trygga landsvägarna hemma i Småland, men hon är inte särskilt orolig. 

– Jag kan inte styra över vad som kommer att hända, mycket handlar om att lita på min egen magkänsla, säger hon. 

Men mamma Ulla nöjer sig inte bara med dotterns magkänsla. Därför tar Ann med sig en satellitsändare, där familjen kan följa hennes rutt via ett dataprogram. 

– Om jag inte har någon täckning på mobilen för att ringa, kan jag bara trycka OK på sändaren så vet de att jag lever, säger hon.

Vännerna och familjen har alla reagerat ungefär likadant. 

– De har sagt: ”Shit vad kul, men du är ju knäpp!”, säger Ann. 

Men Ann som nyligen fyllt trettio ser inte nio till fem-jobb, barn och hus som någon självklarhet bara på grund av hennes ålder.

– Jag vill inte sitta på min kammare när är gammal och tänka ”Åh, tänkt om man hade gjort den resan”, säger hon och fortsätter: 

– Jag är nyfiken på hur det ser ut i andra länder och kulturer därför vill jag passa på att uppleva världen så länge jag kan.

Förutom en enklare packning, tält, stormkök och en välutrustad cykel, tar hon med sig ett säkerhetstänk. 

– Jag har läst på mycket om hur det funkar i olika länder när det gäller traditioner och så, det är bara att anpassa sig, men hundra procent säker kan man aldrig vara, säger hon. 

I helgen körde hon en provcykling och fick genast två uppspelta hundar rännandes efter sig. 

– Det är allmänt känt att hundar gillar att jaga cyklister och jag är ju lite hundrädd så jag kanske tar jag med mig en pepparspray om jag råkar ut för några argsinta hundar längs vägen, men jag har inte bestämt mig än, säger hon. 

Ann kommer att dokumentera hela resan på sin blogg som du kan följa här.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro