ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna, 31, måste anlita barnvakt – för att kunna jobba

Evelina Pålsson · 29 Feb 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Anna Andersson hoppas att fler som arbetar obekväma arbetstider ska ansöka om barnomsorg så att hon slipper ordna barnvakt för att arbeta.

Anna Andersson hoppas att fler som arbetar obekväma arbetstider ska ansöka om barnomsorg så att hon slipper ordna barnvakt för att arbeta. Foto: TT Nyhetsbyrån/Privat


Anna Andersson kan tvingas flytta eller byta jobb eftersom Tierps kommun inte erbjuder barnomsorg på obekväma arbetstider.

klar

Artikellänk är kopierad

Den ensamstående mamman Anna Andersson måste förlita sig på sina föräldrar och kompisar för att kunna jobba. De ställer upp som barnvakt till hennes barn Isabel, 6 och Leo, 4, när hon jobbar kvällar och helger skriver Arbetarbladet

Anna Andersson jobbar på gruppboende och för henne hade det varit en dröm att få barnomsorg på obekväma arbetstider.

► LÄS MER: Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn

– Det hade betytt allt för mig. I dag har jag inget socialt liv eftersom jag antingen jobbar eller har barnen, säger Anna Andersson.

Hon skulle aldrig fråga om barnvakt en ledig helg eftersom hennes närstående redan ställer upp  då hon jobbar.

– Det känns jättejobbigt att behöva förlita sig på dem. Jag önskar att barnen kunde gå på förskolan så att jag skulle kunna be om barnvakt när jag vill göra något roligt i stället för när jag jobbar, säger hon.

Men Tierps kommun erbjuder inte barnomsorg på obekväma arbetstider. Anna Andersson har ansökt vid två tillfällen och fått avslag båda gångerna.

– De säger at det inte finns tillräckligt stor efterfrågan. Vilket jag tycker är konstigt då det finns folk som går på skift eller jobbar i butik. Jag undrar var de gör av sina barn, säger Annan Andersson.

► LÄS MER: Göteborgs kommun: Inte okej med niqab på förskola

Förklaringen som Anna Andersson fått stämmer enligt Lennart Hillberg, utvecklingsledare på kommunen.

– För tillfället är det inte någon stor efterfrågan, och har inte heller varit så under åren. Efterfrågan är för liten att vi ska kunna ha barnomsorg på kvällar och helger. Vi har heller inget lagmässigt krav att vi ska tillhandahålla omsorg under dessa tider, säger han till Arbetarbladet.

Men trots Lennart Hillebergs ord hoppas nu Anna Andersson att uppmärksamheten ska få fler att höra av sig till kommunen. Blir det ingen ändring kommer Anna Andersson att behöva byta till ett dagjobb eller flytta.

– Det känns jättetråkigt för jag trivs ju, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro