ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna, 32, blev deprimerad som tonåring – fick diagnos efter flera år

Malin Hansson · 11 Apr 2016
Uppdaterad 13 Apr 2016
Anna Broström, 32, har ätit antidepressiva sedan hon var 14 år. Hon är trött på tystnaden som uppstår när hon brättar om sin diagnos.

Anna Broström, 32, har ätit antidepressiva sedan hon var 14 år. Hon är trött på tystnaden som uppstår när hon brättar om sin diagnos.


Den psykiska ohälsan ökar enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Anna Broström, 32, blev deprimerad som 14-åring. Senare fick hon diagnosen bipolär, vilket inneburit en berg-och-dalbana i hennes liv. "Det var som att jag alltid druckit två glas vin", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

ny rapport från Socialstyrelsen.Uppskattningsvis drabbas 25 procent av befolkningen någon gång i livet av ett ångestsyndrom och den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland kvinnor i åldrarna 16 till 24, enligt en

Anna Broström är en av dem. Hon drabbades i sina tidiga tonår. I dag är hon 32 år, men det tog tid innan hon fick en diagnos.

– När jag var 14,15 år började det med att jag var deppig och gick till vårdcentralen. De sa att “alla tonåringar är ju deppiga" och gav mig antidepressiva. Så reagerade de flesta läkare jag vände mig till, säger hon.

Hon började äta de antidepressiva och märkte snabbt hur det sattes igång en överaktivitet hos henne.

– Det var som att jag hade två glas vin i kroppen hela tiden och jag gjorde så mycket som jag aldrig skulle göra annars, köpte kläder och smink, jobbade hur mycket som helst, festade hela tiden och hade knappt något konsekvenstänk.

Sedan kom alltid baksmällan som ett paket på posten. Långa depressioner gjorde att hon inte kom hemifrån, blev arbetslös och hade extrem ångest.

Efter några år och många läkarbesök fick hon diagnosen bipolär typ två. Anna kände att det stämde in på henne. Men hon ville ändå inte erkänna det för sig själv, en del av henne tyckte om perioderna av toppar, för då var hon mer kreativ och glad.

Anna ignorerade sin diagnos i över fem år, tills hon träffade en läkare som fick henne att tänka om.

– Hon fick mig att inse att jag inte ville må så där resten av livet, jag var bara 25 och hade redan missat så mycket av livet och relationer, säger hon.

Nu tar Anna medicin som gör att hon lättare kan hitta en balans, utan stora toppar och dalar. Men hon blir aldrig helt balanserad. 

I dag jobbar hon med att lyfta kunskapen om psykisk ohälsa genom sitt jobb på Riksförbundet för mental hälsa. Hon är också volontär på MIND, en organisation som vill förebygga psykisk ohälsa, där hon chattar med personer som behöver stöd. Hon hittade organisationen efter att hennes mamma tagit livet av sig och hon sökte stöd.

– Det som alltid varit helvetet i mitt liv - att ha diagnosen och all skit i dag är en tillgång i mitt jobb, det känns faktiskt bra. Flera som hör av sig till henne på MIND berättar att de håller sina psykiska problem hemliga, eftersom det inte är lika accepterat att prata om psykiska sjukdomar som om fysiska. Något som Anna känner igen.

– När jag berättat om min diagnos kan det bli knäpptyst. Inställningen verkar vara att visst kan vi prata om psykisk ohälsa, men ingen av oss har det - de är ju “de andra”, säger hon och fortsätter:

– Det måste ändras, det är många som inte ens vågar söka vård på grund av stigmatiseringen och tabubeläggningen av psykiska diagnoser.

►LÄS MER:  Här äts mest antidepressiva i landet

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro