ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna, 49, har pluggat i 20 år – har över 1 000 högskolepoäng

Gustaf Larsson · 19 Jan 2019
Uppdaterad 19 Jan 2019
Anna Johnsson, här med fropsen Oskar, ger sina bästa studietips – efter 20 år på högskolan.

Anna Johnsson, här med fropsen Oskar, ger sina bästa studietips – efter 20 år på högskolan. Foto: Privat


1 210 högskolepoäng, 20 år, hundratals tentor och väldigt mycket kunskap. Anna Johnsson från Höganäs är en student utöver det vanliga. "För mig är bildning som att träna", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Johnsson, 49, är den i Sverige som högst troligt har pluggat mest. 1 210 högskolepoäng har hon skrapat ihop, vilket motsvarar 20 års heltidsstudier.

Hennes akademiska bana hade dock kunnat vara allt annat än just akademisk. Under gymnasiet såg hon inte universitetslivet som ett alternativ.

– Jag skulle läsa fyra år teknisk linje på gymnasiet, sen jobba och eventuellt läsa någon kurs. Lite drömmar hade jag, men jag såg det just som drömmar.

Först i familjen på universitet

Det var när en kompis till henne pratade varmt om civilingenjörsutbildningen, som Anna – då på väg in på sitt fjärde gymnasieår på teknisk linje – började tänka om. Precis som kompisen fyllde hon i ansökningsblanketter till utbildningen kemiteknik, och kom in.

Väl då kunde Anna inte motstå frestelsen. Det tekniska året byttes ut mot en femårig ingenjörsutbildning i Lund.

– Det var ingen i familjen som hade läst på universitet, så det normala var att bara läsa börja jobba efter gymnasiet. Men när jag väl började plugga kunde jag inte sluta.

Parallellt med universitetsstudier började Anna Johnsson läsa olika kurser vid sidan om. Kinesiska, statistik, psykologi och juridik. Dessutom magisterexamen i såväl engelska som företagsekonomi. Alla de intjänade högskolepoängen kommer ur en gemensam drivkraft – hur lustfyllt det är.

– Det är lite konstigt, för jag tycker att det är mycket roligare nu än när jag läste kemiteknik. Det var såklart också kul, men det var mer som ett jobb. Jag var spänd och nervös för att klara mina tentor. När jag väl hade avslutat civilingenjörsutbildningen hade jag inte längre den pressen.

Liknar bildning vid träning

Vad gör du med all den kunskap du har?

– Visst har jag nytta av det jag har läst, men absolut inte varenda kurs. När jag läste kemiteknik och var orolig att jag valt fel kurs, sa en kompis till mig att det inte var hela världen. Arbetsgivare kollar inte på exakta kurser, de ser på att man har en examen och då är kapabel att ta till sig nytt material.

Vad betyder bildning för dig?

– För mig är bildning som att träna. Ju mer man tränar upp sina muskler desto bättre mår man. Nu är min mamma sjuk och bor hos mig vilket gör att jag inte hinner läsa så mycket, och då mår jag nästan dåligt. När jag läser mår jag bra.

pil
Anna Johnssons tre bästa studietips:

Plugga ihop– När jag tänker tillbaka på civilingenjörsutbildningen kan jag tycka att det var synd att vi inte pluggade mer tillsammans. Man lär så mycket av att diskutera uppgifter med andra.

Lura inte dig själv– Ofta tror man att man kan saker när man har läst det en gång, men det är snarare att man känner igen det. Formulera det du har läst med egna ord för att sen gå tillbaka till det du läste och se vad du har missat.

Läs lite åt gången– Jag försöker läsa en kvart i taget. En på morgonen, en på bussen och en innan jag går och lägger mig. Då lär jag mig som bäst, i stället för att sträckläsa kurslitteratur – vilket jag också gör på slutet av en kurs.

pil
Fakta:

Namn: Anna Johnsson

Ålder: 49

Bor: Höganäs

Yrke: Kemiingenjör på Höganäsbolaget

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro