ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna är beroende av Facebook

Karin Winter · 14 Feb 2014
Uppdaterad 14 Feb 2014

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Anna sätter mobilen framför att umgås med sina två små barn. – Jag har ett beroende och behöver hjälp, säger hon. Internetberoende finns inte som en diagnos hos Socialstyrelsen, men enligt en undersökning om internetanvändande anser 21 procent att de använder internet för mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Anna, 31 år, bor i Skåne och är beroende av sin mobil. Eller, hon har ett beroende, som hon själv uttrycker det. Beroendet fick hon redan 1998 när hon började chatta på internet. När sedan Facebook dök upp var hon fast. – Jag umgås bara med folk via sociala medier. Och jag har svårt för att vara ensam så därför sitter jag alltid uppkopplad, säger hon. När hon fick barn hade hon ett uppehåll på två år och mådde bra, säger hon. Sedan kom några livskriser och hon hamnade återigen på Facebook. Nu går det ut över familjen. – Mina barn säger att de vill leka med mig, men jag tittar hellre på mobilen. Vi umgås ju, men mobilen tar över. Det får jag ångest av, säger hon. Anna, som egentligen heter något annat, berättar att hon är en fara för andra när hon går rakt ut i trafiken samtidigt som hon håller på med sin mobil. Hon kan inte sova på nätterna eftersom hon måste vara uppkopplad. Hon har ont i magen och kan inte äta ordentligt. Nu har hon bestämt sig för att söka hjälp på en nyöppnad mottagning, Internetakuten, som ska hjälpa henne att bli av med beroendet. – Jag vill lägga av, även om det innebär att jag måste lägga mobilen åt sidan helt, säger hon. 21 procent av Sveriges befolkning tycker att de spenderar för mycket tid på internet, visar en undersökning från Stiftelsen för internetinfrastruktur. Pernilla Davidsson, som arbetat med undersökningen, säger att man inte har diskuterat om ett internetberoende är ett skadligt beroende eller inte. – Det går att utläsa att det finns ett samband mellan de som tillbringar mycket tid på internet och att de känner sig deppiga om de inte har tillgång till internet, men sambandet är svagt, enligt Pernilla Davidsson. Sven Rollenhagen, socionom hos Stiftelsen Ungdomsvård, säger att fenomenet internetberoende lätt skrämmer upp människor. – Det skapar moralpanik. Man ska inte gå tillbaka till 90-talet och sluta använda mobilen. Uppfattar man däremot att man är beroende av internet och ser det som ett stort problem, då är det också ett stort problem, säger han. Det finns fler fördelar än nackdelar med den moderna tekniken, anser han. – Flödet har blivit kraftigare i och med mobilen, men det är inte självklart att det skapar ett bekymmer, däremot skapar det frihet att använda internet när man vill, säger han.

Socialstyrelsen har ingen diagnos som innefattar internetberoende.LÄS MERSå stoppar du dataspelsberoende

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro