ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna Hagwall (SD): Misshandlade kvinnor ska inte gnälla så mycket

Mathias Gerdfeldter · 15 Jul 2014
Uppdaterad 16 Jul 2014

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Anna Hagwall berättar i en radiointervju med P4 Dalarna om hennes syn på mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Jag tycker att vi ska tänka: Vad är mitt ansvar, vad är min roll i det hela?”

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Hagwall (SD) menar att kvinnor själva ska stå upp mot våldsamma män i sina relationer, och inte gnälla och kräva hjälp.
Anna Hagwall (SD) menar att kvinnor själva ska stå upp mot våldsamma män i sina relationer, och inte gnälla och kräva hjälp.Foto: Christina Blom/Metro & TT

Anna Hagwall, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, säger i en intervju med Sveriges Radios P4 Dalarna att det är upp till kvinnor som blir slagna av sina män att själva ta sig ur sin situation.

– Det är ingen som tvingar en kvinna att stanna kvar i en sådan relation, det är upp till henne. Jag tycker att vi inte ska gnälla så mycket.

Anna Hagwall förtydligar att det inte är en kvinnas ansvar att hon blir slagen, men att hon själv bör reflektera och agera för att lämna sin utsatta situation.

– Jag tycker att vi ska tänka: Vad är mitt ansvar, vad är min roll i det hela?

– Om det visar sig att han är våldsam är det bara att gå vidare. Ingen kvinna ska acceptera eller finna sig i ett sådant liv med en man som är våldsam, säger Anna Hagwall.

Att det skulle vara enkelt att lämna en relation där man utsätts för misshandel är en vanlig men olycklig myt, säger Zandra Kanakaris, ordförande för Sverige kvinno- och tjejjourers riksförbund till Sveriges Radios P3 Nyheter.

– Det vittnar om en väldig okunskap när det kommer till hur våldet ser ut och hur det fungerar.

Zandra Kanakaris menar att en person som blir slagen av sin partner ofta känner sig isolerad och i beroendeställning till förövaren. Dessutom är det sällan tydligt huruvida ens partner kommer att bli våldsam precis när relationen börjar.

Anna Hagwall berättar i radiointervjun vidare att hon anser att Sverige redan är ett fullt jämställt land, och att det är upp till kvinnor att själva ta för sig för att nå ökad ekonomisk och politisk makt i samhället och yrkeslivet. Hon säger också att Sverige är jämställt ur ett klassperspektiv, och menar att Sverige inte är ett klassamhälle.

– Alla anstränger sig inte lika mycket. Jag tycker att det ska visa sig på hur man lever, vilken insats man har gjort.

Även om alla inte har samma förutsättningar från födseln menar Hagwall att Sverige har ett tillräckligt gott skyddssystem för att jämna ut dessa skillnader.

I en intervju med Sveriges Radios Ekot säger Sverigedemokraternas jämställdhetspolistiska talesperson Paula Bieler att partiet inte delar uppfattningen om att det skulle vara lätt att ”bara gå” från en våldsamma partner.

– Man ska våga vända sig till rättsväsendet och våga vända sig till dem som kan erbjuda stöd så att man känner att man får det stöd man behöver, säger Paula Bieler.

Bieler menar dock att hon anser att Hagwalls ord har feltolkats, och både hon och partiet har fortsatt förtroende för Anna Hagwall som ledamot i riksdagen, både nu och som kandidat för valet i höst.

►Lyssna på hela intervjun med Anna Hagwall i P4 Dalarna här

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro