ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna Jönsson, 45, vill kunna vabba med sin hund: "Är ju en familjemedlem"

· 20 Mar 2015
Uppdaterad 20 Mar 2015
Taxen Qasanova har genomgått en kostsam operation. Matte Anna Jönsson tycker det borde var möjligt att "vabba" med honom.

Taxen Qasanova har genomgått en kostsam operation. Matte Anna Jönsson tycker det borde var möjligt att "vabba" med honom. Foto: Angelica Åslund


Det finns ingen motsvarighet till vård av barn inom djurvärlden. Anna Jönsson tycker däremot att det borde vara möjligt att "vabba" med sin hund.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Angelica Åslund
Här är stålställningen som Qasanova har fått inopererad i benet.
Här är stålställningen som Qasanova har fått inopererad i benet.Foto: Angelica Åslund
Qasanova får ta korta promenader men ibland tar Anna även ut honom i barnvagnen för att få frisk luft.
Qasanova får ta korta promenader men ibland tar Anna även ut honom i barnvagnen för att få frisk luft.Foto: Angelica Åslund

Anna Jönsson, 45, bor i tätorten Lit utanför Östersund. Hennes ettåriga tax Qasanova har precis genomgått en omfattande operation. Hans högra bakben hade börjat växa i fel vinkel, skriver Östersundsposten.

Familjen såg att Qasanova inte gick normalt och tog in honom till en veterinär där det konstaterades att han antingen kunde avlivas, eller genomgå den kostsamma operationen.

– Det är min dotters ögonsten, säger Anna Jönsson till Metro. Om jag hade sagt att vi skulle ta bort honom hade hon väl flyttat.

Qasanova ska genomgå en lång rehabilitering och ha en stålställning i benet i tolv veckor. Det finns inget hunddagis i Lit som kan ta hand om honom.

Hon har därför behövt vara hemma från jobbet och ta tjänstledigt. Den här veckan fick hon ta ut en av sina semesterveckor. Kostnaden för att ta hand om Qasanova har bara blivit högre. Hon får heller ingen ersättning från sitt försäkringsbolag.

Därför vill hon kunna "vabba" med Qasanova. På samma sätt som man kan vara hemma med sjukt barn och få ersättning skulle hon vilja vara hemma med sjukt djur.

– Det är ju en familjemedlem, säger Anna Jönsson. När man har sjukt barn är det aldrig problem med att få vara hemma. Jag vet att en hund absolut inte är lika mycket värd som ett barn, men det finns många som är ensamma och bara har sitt husdjur.

Borde det vara samma villkor som för att vara hemma med sjukt barn?

– Jag tror inte man kan gå så långt men en slags dagersättning utifrån vad en veterinär tycker är något jag skulle vilja se.

Hon tror att det försäkringsbolag som hoppade på idén skulle överösas av kunder.

– Jag tror att fler har det här problemet. Rent ekonomiskt fungerar det inte för min del, säger Anna Jönsson.

Kennelklubbens presstalesman, Hans Rosenberg, förstår problematiken.

– Vi har förståelse för att man som ägare kanske vill vara hemma med sitt djur och det är beklagligt om man blir ekonomiskt drabbad, men vi agerar inte kring frågan direkt. Som det är nu får man försöka hitta någon som kan avlasta en. Men det är nog många som tycker att det är en bra tanke, säger Hans Rosenberg till Östersundsposten.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro