ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna-Maija överlevde flygkrasch: Jag tänkte att nu dör jag”

Emma Österberg · 30 Nov 2016
Uppdaterad 30 Nov 2016
För åtta år sedan blev Anna-Maija Stefanides en av 18 överlevande när Spainariflygplanet JK5022 kraschade på flygplatsen i Madrid.

För åtta år sedan blev Anna-Maija Stefanides en av 18 överlevande när Spainariflygplanet JK5022 kraschade på flygplatsen i Madrid. Foto: TT/privat. Bilden är ett montage.


För de få personer som överlevde tisdagens flygplanskrasch i Colombia börjar nu en kamp. Det vet Anna-Maija Stefanides, 64, som för åtta år sedan överlevde flygkraschen i Madrid. Jag blir påmind varje dag”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna-Maija Stefanides.
Anna-Maija Stefanides.Foto: Privat

Den 20 augusti 2008 blev Anna-Maija Stefanides en av 18 överlevande när Spanairflighten JK5022, på väg från Madrid till Las Palmas, kraschade. Redan när planet skulle starta var det något som var fel.

– Mekaniker kom för att titta på planet men jag hade ingen kontroll. De gav information men jag pratar inte spanska och sen hörde jag inget när de pratade på engelska. Jag satt som i en glaskupa och försökte gilla läget, säger Anna-Maija Stefanides.

Flygplanet gjorde sedan ett nytt försök att starta. Farten ökade och ökade men inget tycktes hända och Anna-Maija Stefanides undrade varför.

– Men till slut lyfte vi. Då gick det direkt till höger och sen smällde det. Sen har jag inget minne. Allt gick otroligt snabbt men jag hann ändå tänka: ”det här blir min sista resa för det är ingen som överlever en flygkrasch. Jag tänkte att nu dör jag, men jag har haft ett bra liv”.

►LÄS MER: Brasiliansk landssorg efter kraschen

Men Anna-Maija Stefanides överlevde.

Hon vaknade upp och trodde att hon var död. För att övertyga sig själv om att hon levde började hon skrika ”det här är inte sant”.

– Jag var utomhus, inte inne i planet. Jag har känslan av att jag sitter och börjar leta efter bältet i stolen, när jag knäpper upp den försvinner stolen bakom mig. Det är först när jag börjar sjunka som jag upptäcker att jag ligger i vattnet, berättar hon.

Hon höll fast sig i en tom flygstol tills räddningspersonal kom. Runtomkring Anna-Maija låg döda människor – men även ett fåtal överlevande.

– På vänster sida såg jag en åttaårig pojke och en yngre man, båda var vid liv. På höger sida var det kaos. Det var eld, brak, ljud, det var fruktansvärt. Men jag såg himlen, den var fin och blå och solen var otroligt varm, säger hon.

►LÄS MER: Så ökar chanserna att överleva en flygkrasch

Till slut kom räddningspersonal. Trots att Anna-Maija inte förstod vad de sa på spanska försökte hon översätta det i sitt huvud.

– Jag tänkte att de sa ”kom igen Anna, kom igen, så klarar du dig”. På något sätt kom jag loss därifrån, räddningspersonal höll mig i händerna och släpade mig bort. Jag hade enorma smärtor i hela kroppen och vänster ankel hade slitits av. Att jag hamnade i vattnet var säkert det som räddade mig och gjorde att jag klarade mig från brännskador.

Anna-Maija Stefanides har flugit flera gånger sedan olyckan. Bara i år har hon hunnit med två resor. Men tiden efter olyckan har inte varit enkel.

– Det har varit en kamp att komma tillbaka till livet igen, att acceptera att man inte funkar lika bra som innan. Jag blir påmind varje dag på grund av mina fysiska skador och tänker på det speciellt nu när det hände i Colombia, säger Anna-Maija Stefanides.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro