ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna Odell om djuriska sexet i nya filmen: Inte så långsökt som man kan tro”

Natalie Demirian · 20 Nov 2018
Uppdaterad 20 Nov 2018
Anna Odell och Mikael Persbrandt suddar ut linjerna mellan verklighet och fiktion i "X&Y".

Anna Odell och Mikael Persbrandt suddar ut linjerna mellan verklighet och fiktion i "X&Y". Foto: IBL


Anna Odell är tillbaka med en ny film. I X&Y” undersöker hon och Mikael Persbrandt kvinnlig och manlig identitet och leker med de mediala bilderna av sig själva som den galna konstnären och den gränslösa skådespelaren.

klar

Artikellänk är kopierad

”X&Y” är en metafilm där Anna Odell och Mikael Persbrandt spelar sig själva under förberedelserna till en filminspelning, tillsammans med sina varsina tre alter egon. De stänger in sig i en filmstudio, där olika rum är uppbyggda, för att utforska varandra.

Vera Vitali spelar till exempel Anna Odells utmanande sida, och Thure Lindhardt spelar Mikael Persbrandts destruktiva sida.

Men ingen utanför projektet får veta vad som är verklighet och vad som är fiktion i den här filmen.

Anna Odell förklarar att det inte är hennes programförklaring, utan konstnären i filmens programförklaring, som hon spelar.

– Men jag håller med henne i att det är ett sätt att skydda oss att inte avslöja vad som är verklighet och fiktion. Jag tycker att det är jobbigt att blotta mig medialt, men för konsten så gör jag det. Jag vill på något sätt också att folk ska tänka själva, att det kan vara kittlande. Att de ska tänka ”har de verkligen gått så här långt”.

Anna Odell säger att utgångspunkten när hon gör större projekt oftast är att hon är intresserad av att förstå eller undersöka någonting.

– I det här fallet var det min nyfikenhet och fascination och på ett sätt också frustration över hur vi förhåller oss till en viss typ av män och hur de tillåts agera och bli älskade samtidigt. Det var ingången. Sedan var det också att göra ett verk, en film i det här fallet, och just Mikael och den mediala bilden av honom passade perfekt för det här.

Ett sätt att komma honom nära var att blotta sig för honom, förklarar Anna Odell.

– Jag tycker att det finns något väldigt intressant i hur vi i dag förhåller oss till mediala bilder och hur de efter ett tag blir som en sann verklighet.

Bland filmens sexuella scener finns den en som utmärker sig extra mycket – när konstnären har sex med skådespelaren iklädd vargdräkt.

Hur fick du den idén?

– Det var egentligen inte så långsökt som man kan tro, med tanke på att Mikael och jag tillbringade en hel dag i det där förhörsrummet för att lära känna varandra och djupintervjua varandra. Jag frågade honom vilket djur han skulle vara om han var ett djur, då var det en varg. Sedan är det inte en så lång väg till att konstnären använder det som ett sätt att ha sex med honom.

Hon ser fram emot att se hur filmen kommer att tas emot och hoppas att tittarna ska kunna känna igen sig i vissa bitar av filmen, även om det ibland ”dras mot extremer”.

– Det skulle vara roligt om de som i vanliga fall gillar ”Beck”-filmer skulle se den här och få se Mikael i en helt annan situation. Jag har mött människor som gillar ”enklare” filmer som även tycker om den här. Förhoppningsvis får filmen människor att tänka till, men också att det ska gå att bara se den som film.

På frågan om hon känner en press på sig efter att hennes första långfilm, ”Återträffen” från 2013, blev hyllad och prisbelönad svarar Anna Odell att hon inte tänker så.

– Jag gör någonting jag tror på tillsammans med andra människor. Jag kan inte tänka att ”nu ska alla älska det här”. Om jag gör något som jag själv tror på så kommer i alla fall några att gilla det. Hur många som gillar det blir spännande att se, hur den når ut.

pil
Anna Odell

Ålder: 45 år.Bor: I Stockholm.Familj: Har två söner.Tidigare: Blev känd efter sitt examensarbete från Konstfack år 2009, ”Okänd, kvinna 2009-349701”, där hon iscensatte en självupplevd psykos. Gjorde långfilmsdebut med ”Återträffen” 2013, för vilken hon vann Guldbaggar för bästa film och bästa manus.Aktuell: Med sin nya långfilm ”X&Y”, med bland andra Mikael Persbrandt. Premiär den 23 november.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro