ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna Salander hoppar som en häst

Cassandra Alm · 27 Okt 2013
Uppdaterad 27 Okt 2013

Hon ville göra som en häst. Efter idogt tränande kan 11-åriga Anna Salander hoppa 110 centimeter på alla fyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Från början var det mormors hund som fick Anna Salander att vilja gå på alla fyra. När hästintresset tog över var de istället de större djuren som inspirerade. – Jag brukade titta på hoppning och tyckte att hästarna hade bra teknik, säger hon.

Så träningen började. Först lärde hon sig att galoppera som en häst för att få in tekniken och öva upp styrkan i handlederna. 

Till en början låg hindren på cirka 30-40 centimeter. Nu tar hon sig över hela 110 centimeter. Det svåraste är att hoppa flera hinder efter varandra. – Det är väldigt jobbigt så jag blir trött i armarna och måste vila, säger Anna Salander.

Anna Salander tränar lite hinderhoppning varje dag. Nu försöker hon slå sitt rekord i höjd och vill orka hoppa fler hinder efter varandra. I framtiden vill hon jobba med hopp, om än i en annan form. – Jag håller på med friidrott och vill bli känd höjdhoppare, säger hon.

Men hoppandet på alla fyra kan orsaka en hel del allvarligare skador, enligt idrottsläkaren Håkan Klementsson på träningscentret Lok & Motion. – Människokroppen är inte bygd för att vi ska gå på alla fyra och de smällar som ett sådant hoppande medför.

Framförallt hand- och höftleder kan åka på mycket stryk, menar han. – Innan man vuxit färdigt ska man inte utsätta kroppen för mer än sin egen kroppsvikt, vilket denna tjejen verkar göra i och med tyngdkraften när hon faller ner, säger Håkan Klementsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Cassandra Alm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro