ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna sänkte räntan till 1,85 procent

TT/Metro · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anna Morin lyckades få en ränta på 1,85 procent. Det är en avtalad ränta som alltid ligger 0,20 procentenheter över Stibor. Sedan hon tog lånet har Stibor stigit och hennes ränta är nu drygt 3 procent.  

Anna Morin lyckades få en ränta på 1,85 procent. Det är en avtalad ränta som alltid ligger 0,20 procentenheter över Stibor. Sedan hon tog lånet har Stibor stigit och hennes ränta är nu drygt 3 procent.   Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Anna Morin förhandlade ner sin bostadsränta till 1,85 procent. Hon tycker att folk har alldeles för stor respekt för bankerna. Genom att spela ut dem mot varandra kan man lätt få dem att sänka räntan.Vi förhandlar om vår lön och vi prutar på bilen vi ska köpa. Men när det gäller vår i särklass största utgift, den till boendet, då accepterar vi rakt av vad banken erbjuder oss, menar Anna Morin.Anna är egenföretagare som chefsvikarie på olika bolag som behöver hjälp. Bank har hon aldrig jobbat på, men hon har alltid varit intresserad av sin privatekonomi, säger hon.– Jag tänkte: ”Vad händer om man frågar dem: ’Är det här verkligen det bästa ni kan erbjuda?’” Och bara genom att ställa den frågan fick jag helt andra svar än de som stod i tidningen.Det var för två år sedan. Anna och hennes man skulle låna till en bostadsrätt i Solna. De skickade en förfrågan till flera av de stora bankerna och bolåneinstituten, så att säga begärde in offerter.– Jag blev förvånad. SBAB, som var billigast på papperet, var de enda som inte var intresserade av att sänka. Men hos de andra gick det väldigt lätt.Anna började spela ut bankerna mot varandra.– Jag har fått bud från två andra håll som är lägre, sa jag. Då var alla beredda att krypa under.Den rörliga räntan låg då officiellt runt 3 procent. Men Anna var snabbt nere på 2,5. Nu tog hon reda på bankernas egentliga kostnad. Stibor heter den, och är den nivå som styr vilken ränta bankerna tar ut. Stibor låg vid det här tillfället på 1,65.Hon gick tillbaka till två av storbankerna. Den ena lade sig omedelbart på 2,3. Nästa lade sig på 2,1 procent.– De flesta vill att man ska lägga även familjens övriga ekonomi hos dem, och det erbjöd vi givetvis.Till slut vände bankmannen skärmen mot Anna och sa:– Du ser själv. Vi kan inte gå lägre.Då var hon nere i 1,85 procent, bara 0,20 procentenheter över Stibor.

Räntan extremt låg

ÖKNING. Bostadsräntan är på väg upp. Den har stigit 1,75 procentenheter sedan rekordnivån 2,50 hösten 2005. Det är en ökning med 70 procent. Men historiskt sett är den fortfarande extremt låg. Det är lätt att glömma, eller förtränga, att så sent som 1995 var den uppe i tvåsiffriga tal. Här ser du hur hög bostadsräntan varit sedan 1985. Metro har ställt den mot hur mycket man fått dra av.

Så lånar du – steg för steg

1. Kontakta din bank eller ditt bolåneinstitut innan du bestämmer dig för något du vill köpa och be dem göra en boendekostnadskalkyl. Tänk över hur mycket pengar du vill lägga på ditt boende. Tänk på vad du kanske måste försaka, som utlandsresor och restaurangbesök. Annars är det lätt att dras med i en budgivning och köpa något som du egentligen inte har råd med.

2. När du hittat ett objekt, ta reda på hur just den mäklaren tänkt lägga upp en eventuell budgivning. Sker den på webben, blir du uppringd eller sms:ad? Det har hänt att folk felaktigt suttit och väntat på till exempel ett telefonsamtal när budgivningen i själva verket redan är klar.Kan man bli lurad med fejkade bud?– De flesta mäklare jobbar för att få en så transparent budgivning som möjligt. De som är anslutna till Mäklarsamfundet ska föra budgivningslogg med summor, namn och telefonnummer, och när köpekontraktet är undertecknat har köparen rätt att få se den i sin helhet.

3. Var frågvis. Ta reda på så mycket som möjligt om villan eller lägenheten. Fel och brister som du skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt gjord besiktning får inte användas mot säljaren i efterhand. Därför väljer många i dag att anlita en besiktningsman. Redan på visningen ska man undersöka om man får någon mer möjlighet att undersöka lägenheten eller huset. Om det inte ska vara någon mer visning ska man be mäklaren om att få göra ett andra besök.Men har man tid till det? Det här ska väl ske samtidigt som budgivningen pågår? – Ja. Det är därför viktigt att ha bankkontakt och boendekalkyl färdig redan i förväg.

4. Kom ihåg att det bara är köpekontrakt som gäller. Mäklarsamfundet får många samtal från besvikna köpare som trodde att de hade köpt i och med att säljaren accepterat deras bud. Men det kan komma fler bud i sista stund. Affären är helt öppen tills ett kontrakt har undertecknats.Källa: Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn.

Forskare: Bort med skatterna

FÖRSLAG. Bostadsmarknaden måste ställas om till en väl fungerande konsumentmarknad. Ett sätt är att ta bort den statliga fastighetsskatten och avskaffa avdragsrätten för räntor. Det konstaterar Stellan Lundström och Hans Lind, bägge professorer vid Kungliga Tekniska högskolan, i en forskningsrapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.I rapporten föreslår forskarna också friare hyressättning i lediga lägenheter. ”Den bästa balansen erhålls när bostaden betraktas som konsumtion och all bostadsrelaterad beskattning, inklusive rätten till ränteavdrag, avskaffas”, skriver forskarna i rapporten.Studien presenterar även uppslag för att förbättra den sociala bostadspolitiken och undvika diskriminering. – Det måste finnas en kultur i branschen som förhindrar sådant, säger Stellan Lundström.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro