ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna skrev 2.0 på högskoleprovet – här är hennes tips

· 9 Okt 2017
Uppdaterad 9 Okt 2017
Lämna aldrig en fråga obesvarad – våga lita på magkänslan! Det tipsar Anna Enocksson, som skrivit 2.0 på högskoleprovet.

Lämna aldrig en fråga obesvarad – våga lita på magkänslan! Det tipsar Anna Enocksson, som skrivit 2.0 på högskoleprovet. Foto: Privat


Ett bra resultat på högskoleprovet kan vara nyckeln till drömkarriären. Men en av framgångsfaktorerna för ett bra betyg är just att försöka tänka bort pressen över vad resultatet kan innebära. Det menar Anna Enocksson, som under förra vårens prov nådde toppnoteringen 2.0 poäng.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 21 oktober, är det återigen dags för högskoleprovet. 28-åriga Anna Enocksson har skrivit det tre gånger – alla gånger med bra resultat. Första gången fick hon 1.8 poäng, därefter 1.9. Det var medan det gamla högskoleprovet fortfarande gällde, innan det reviderades 2011.

När Anna Enocksson skrev provet för tredje gången under våren 2016 var det främst för att hon var nyfiken på hur det nya provet var upplagt. Resultatet blev över förväntan – full pott på 2.0 poäng.

– Eftersom jag hade skrivit provet förut hade jag skaffat mig en bra metod för att disponera tiden på bästa sätt, säger Anna, vars framgångsfaktor var att skriva provet utan press på sig själv.

– Jag har aldrig känt mig uppstressad inför högskoleprovet eftersom jag inte har varit beroende av testresultatet för att komma in på den utbildning jag velat gå. Det har gjort det lättare för mig att slappna av och fokusera.

Många anser nog att den främsta utmaningen med högskoleprovet är att disponera tiden på rätt sätt. Oftast läser Anna Enocksson frågorna först, sedan går hon tillbaka till uppgiften. Vissa frågor kan vara långa och det gäller att få med alla detaljer som provet faktiskt frågar efter.

– Jag har alltid med mig ett armbandsur så att jag kan hålla koll på hur länge jag har arbetat med en fråga och när det är dags att gå vidare. Det gäller att inte låsa sig för mycket, om jag inte lyckas lösa en uppgift hoppar jag över den och går tillbaka till den senare. Men jag har aldrig lämnat en fråga obesvarad, då är det bättre att chansa och våga lita på magkänslan.Att öva på gamla högskoleprov kan ge en förståelse för hur provet är uppbyggt.

– På så sätt lär man känna sig själv och hur man fungerar under tidspress. Det är även nyttigt att diskutera gamla högskoleprov med andra, då blir det lättare att identifiera sina styrkor och svagheter. För Anna Enocksson handlar högskoleprovet om förmågan se mönster och förstå kärnan i komplicerade frågor.

– Resultatet säger egentligen väldigt lite om hur smart man är. Ett bra betyg på högskoleprovet visar snarare att du har knäckt koden för ett arbetssätt som passar just dig, avslutar hon.

pil
Anna Enockssons 2.0-tips:

1. Gå igenom gamla prov och testa att göra det på tid.2. Var utvilad och ha med dig bra mat och snacks till provet.3. Om du står och väger mellan två olika svarsalternativ – välj det du först tänkte på.4. Satsa inte på att nå 2.0. Det blir svårt att fokusera om man sätter hög press på sig själv. Om du misslyckas kommer en ny chans att skriva provet igen om ett halvår!Namn: Anna EnockssonÅlder: 28.Gör: Går Ikeas managementraineeprogram, blir färdig i augusti 2018.Utbildning: Hortonom, biologi och trädgårdsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro