ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Anna slutade shoppa: Det har blivit en livvstil

Johanna Ohlson · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– I dag kan jag se fina saker utan att vilja ta hem dem. Det är lite som att gå på ett museum och titta på vackra saker, säger Anna Åhlund.
– I dag kan jag se fina saker utan att vilja ta hem dem. Det är lite som att gå på ett museum och titta på vackra saker, säger Anna Åhlund.

Inga nya toppar, inga nya kuddar till vardags-rummet och inga nya hårvårdsprodukter. På ett helt år. Anna Åhlund har haft konsumtionsstopp och blivit en ny människa. – Jag ville prova hur bra man klarar sig utan att köpa något onödigt. Nu kommer jag aldrig att konsumera så som jag gjorde förr, säger Anna Åhlund.

Inget okynnesshoppande var reglerna och målet att bryta ha-begäret. För Anna Åhlund fungerade det.– I dag kan jag se fina saker utan att vilja ta hem dem. Det är lite som att gå på ett museum och titta på vackra saker. Eller som när man var liten och mamma sa att blommorna var vackra där de stod. Jag kan se på samma sätt på kläder och prylar. De är vackra där de är. Reglerna var först svåra men Anna utvecklade en känsla för vad som var okej.

– När jag skulle köpa något ställde jag mig frågan om det var något jag ville ha eller något jag behövde.

Testet var både ett politiskt ställningstagande och ett psykologiskt experiment.– Jag ville ifrågasätta de kapitalistiska drivkrafterna och vad de gör med oss. Men den psykologiska biten är också intressant. Shopping kan handla om så mycket annat än shopping. Om man inte kan shoppa sig glad så tvingas man ta itu med de problemen.

När hon började i januari var hon förberedd på ett tufft år. Men att inte konsumera har varit lättare än hon anat. – Jag är förvånad över hur smidigt det har gått. Det har varit skönt att slippa all köpångest. Köpte jag rätt? Hade jag råd? När man skulle bestämma vad man skulle ha på sig fanns helt plötsligt bara det i garderoben att välja på, inte som annars, allt i hela världen.

Vad har varit svårast att avstå? – Film. Jag har längtat efter att köpa en dvd-box. Även kläder när man hittat riktiga fynd. Men då har jag tröstat mig med att jag kommer att få köpa sedan.

Finns det en risk att du shoppar som aldrig förr när ditt shoppingfria år är över?– Nej, det här har blivit en livsstil. Det är en del av mig nu. Det naturligt att fråga mig om det är något jag behöver. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro