ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anna: Min fråga till domarna - varför är det mitt fel?”

Evelina Olsson · 19 Mar 2014
Uppdaterad 20 Mar 2014

Anna skrek inte på hjälp och hovrätten för västra Sverige friade de två männen från våldtäktsmisstankarna. Nu talar hon ut om den uppmärksammade domen och sin syn på rättssamhället. Jag har en fråga till domarna, varför är det mitt fel?”

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag låg i timmar med en strypsnara runt halsen,” berättar Anna.
”Jag låg i timmar med en strypsnara runt halsen,” berättar Anna.Foto: Lena Garnold

I går skrev Metro om Annas fall. Nu berättar hon om den regelrätta tortyr som de två männen som kom för att köpa sex av henne utsatte henne för och förklarar varför hon inte skrek på hjälp. 

– Jag låg i timmar med en strypsnara runt halsen som drogs åt varje gång jag slappnade av, i det läget får man inte ut så många ord, berättar hon.

LÄS MER
Åklagaren rasar efter friande dom för våldtäkt på bakbunden prostituerad

Anna berättar att hon var livrädd för att männen, som enligt egna uppgifter var berusade och höga på amfetamin, skulle göra något ännu värre med henne om hon gjorde motstånd. Rädslan sitter i än idag.

– Det känns inte bra när man vet att någon som vill en illa och har motiv att hämnas är på fri fot. Jag är rädd, de höll ju på att mörda mig, säger hon.

Hon är själv övertygad om att det faktum att hon vid tiden för brottet arbetade med att sälja sex har spelat in på hovrättens bedömning.

– Jag tror inte, jag vet att det är så och det är rent ut sagt förjävligt att de dömer efter sin egna moral.

Redan i tingsrätten, som trodde på mig, drogs brottsrubriceringen ner från grov våldtäkt till våldtäkt av normalgraden utan någon motivering, säger hon.

Anna ställer sig frågande till varför hovrätten valde att tro mer på männen än på henne själv.

– Varför väljer man att tro mer på två killar som är dömda för grova brott än på mig som inte gjort något fel och aldrig straffats för något brott? Vad är det för ruttet, jävla manssamhälle vi lever i? En tjej ska kunna säga nej i vilket sammanhang som helst, säger hon.

Efter den där kvällen i november 2012 uppger Anna att hon nu slutat att sälja sex. Hon känner dock starkt emot lagen om sexköp.

– Legalisera sexköp. Som det är idag tvingas sexsäljarna leva under otrygga förhållanden och riskera att det som hände mig kan hända dem, säger hon.

Anna heter egentligen något annat.

Straffrättsprofessor: Domen är svår att förstå

Domen nämner inte att kvinnan är prostituerad – men om man läser mellan raderna så kan man se att hennes yrke har spelat roll. Det anser Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

LÄS MER - #NEJÄRNEJ:”Har inte kunnat förklara hur ett nej blev ett ja”

MP: Skicka alla domare på kurs om sexbrott

Våldtäktsoffer fick hatgrupp på Facebook

Här hanterar polisen våldtäktsfall bäst – och sämst

Våldtäktsdömd frias efter bristande utredning

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro