ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anne-Marie, 29, fick en ny njure: En fantastisk gåva”

Natalie Demirian · 21 Sep 2016
Uppdaterad 24 Sep 2016
Anne-Marie Rännare nu och då. Den högra bilden är tagen samma dag som hon transplanterades den 31 december 2007.

Anne-Marie Rännare nu och då. Den högra bilden är tagen samma dag som hon transplanterades den 31 december 2007. Foto: Privat


Anne-Marie Rännare var bara 14 år gammal när hon blev sjuk. Året hon fyllde 20 år låg hennes njurfunktion på under tio procent. Men på nyårsafton samma år fick hon en ny njure som förändrade hennes liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Anne-Marie Rännare är i dag 29 år gammal och bor i Övertorneå. Det har gått snart nio år sedan hon genomgick en njurtransplantation.

– Jag var 14 år när man upptäckte att mina njurar var dåliga. Det var en sådan grej som man inte alls hade tänkt på. Jag var trött och jag fick jättelätt blåmärken, så mamma tvingade i väg mig till läkaren, säger hon till Metro.

Efter att läkarna tagit prover kunde de konstatera att hon bara hade 25 procent kvar i njurfunktion och att hennes njurar var förstörda av infektioner. Sedan dess tickade njurfunktionen långsamt ner. 

– Det året jag fyllde 20 år så låg det under tio procent. Då hamnade jag på väntelistan och i dialys. Jag hade peritonealdialys.

LÄS MER
Hon gav sin njure till en främling – i sommar ska de gifta sig

Anne-Marie Rännare berättar att de först tittade på om någon i hennes närhet passade för att kunna donera en njure, men samtliga närstående avskrevs av olika anledningar. 

– Men jag hade en otrolig tur. Jag var bara på listan i en och en halv månad innan jag fick ett samtal om att jag skulle få en ny njure natten till nyårsafton 2007. Då flögs jag ner till Sahlgrenska sjukhuset för transplantation. Jag var så förvånad, för jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så fort. Jag hade förberett mig på minst några år på väntelistan. 

Njuren kom från en avliden person. Hon vet ingenting om vem njuren tillhörde eftersom alla sådana uppgifter är belagda med sekretess. 

– På sätt och vis hade man velat vem det var så att man hade kunnat tacka personens familj ordentligt. Det gjorde en så stor skillnad i mitt liv. Jag var konstant trött, det kröp i benen och blodtrycket var hemskt. Och bara den tid som dialysen tog.

LÄS MER
Jennifers Tinder-dejt slutade med donerad njure

Nio år senare fungerar allting fortfarande bra.

– Tack vare att jag fick den här njuren har jag kunnat skaffa barn också. Det är något man inte kan göra när jag hade så dåliga värden som innan, kroppen stänger av de funktionerna. Så det har betytt troligt mycket för mig. Och att man orkar jobba och allt sådant.  

Hon säger att de som väljer att donera sina organ kan göra en enorm skillnad.

– Det är så många som man kan hjälpa och det är ingenting man har nytta av när man väl är död.

Anne-Marie Rännare beskriver transplantationen som att någon satte in nya batterier i henne.

– Vilken fantastisk gåva att få.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro