ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anne Maries anorexibilder stals – och användes som gott exempel

Tomas Lundin · 26 Mar 2015
Uppdaterad 26 Mar 2015

Anne Marie la upp bilderna från sin mörka period för att hjälpa andra som kämpade med anorexi. Plötsligt upptäckte hon att någon använt dem på nätet – som exempel på fantastisk viktnedgång. Jag var riktigt sjuk.”

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan lade Anne Marie Sengillo upp bilder av sitt tillfrisknande på nätforumet Reddit, i ett underforum där användare vanligtvis lägger ut bilder från tiden före och efter de börjat träna eller gått ner i vikt. Skillnaden i Anna Maries bilder var att hon på hennes före-bild vägde dryga 30 kilo och på efter-bilden vägde 68.

Anne Marie, från Cincinatti i USA, har kämpat mot sina ätstörningar i sju år och lagts in flera gånger. När det var som värst fick hon i sig 400 kalorier om dagen och tränade fem dagar i veckan, skriver WCPO i Cincinatti, som har talat med henne. Under de sju åren har hon lyckats gå upp i vikt i perioder för att senare återfalla. ► LÄS MER:Fredrik, 26: Anorexi är en mänsklig sjukdom – inte en kvinnorsjukdom

På tisdagen fick hon ett meddelande från en vän som berättade att sajten The Chive, som marknadsför sig som en plats för roliga inlägg, använt hennes bilder. Titeln på artikeln: ”De här viktförvandlingarna är otroliga”. 

Trots åratal av vård och terapi var det anorexihjärnan som slog till när hon såg bilderna och läste de uppskattande kommentarerna till artikeln.

– Är det här vad folk tycker är normalt? Har jag haft fel i alla år? 

Men sen kom insikten tillbaka.

– Det är inte en mirakulös förvandling – jag var riktigt sjuk, säger Sengillo till WCPO.

Till att börja med kunde hon inte nå viralsajten The Chive för att kräva att de tar ner bilderna. I stället gick hon ut på Reddit igen för att berätta vad hon blivit utsatt för och kontaktade konkurrerande länksajten Buzzfeed som berättade hennes historia. Efter att flera andra medier plockat upp tråden fick hon till slut The Chives uppmärksamhet. På onsdagen plockade de ner inlägget och gick ut med en ursäkt. 

”Vi upptäckte bilden någonstans därute i internets ekokammare utan någon referens överhuvudtaget”, skriver de i ursäkten.

Anne Marie är glad över ursäkten och hoppas att den uppmärksamhet som följt nu i stället kan hjälpa personer med anorexi i stället för att sprida sjuka ideal. 

– Jag måste ge mig ut och säga att det inte är okej och ta ställning en gång för alla. ► LÄS MER: Unga med ätstörningar har fått ny chans

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro