ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annelie vägrade ge sig

Andréas Jelvefors · 16 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Fallet lades ner – mannen dömdes senare

klar

Artikellänk är kopierad

Tredje gången Annelie Lindby blev våldtagen anmälde hon med starka bevis. Men utredningen lades ändå ner.
Tredje gången Annelie Lindby blev våldtagen anmälde hon med starka bevis. Men utredningen lades ändå ner.Foto: Henry Lundholm

Vid de två första våldtäktstillfällena valde hon att tiga och lida, hellre än att kämpa sig igenom alla steg i en rättsprocess. Men när Annelie Lindby förra året blev våldtagen av en tredje man, beslöt hon sig för att polisanmäla. Hon hade betydelsefulla bevis mot gärningsmannen. Ändå beslöt åklagaren att lägga ner ärendet redan efter någon vecka. Helt felaktigt skulle det senare visa sig. Lindby hade bland annat lämnat in en bandinspelning där den misstänkte våldtäktsmannen medger att han vid våldtäktstillfället varit medveten om att han haft samlag med henne mot hennes vilja.Lindby var chockad över nedläggningsbeslutet.– Jag kände instinktivt att utredaren inte ansträngt sig. Som en konsekvens av allt började jag må psykiskt ännu sämre och lades in på sjukhus i tre månader. Och så här ett och ett halvt år efter händelsen går jag fortfarande hos psykolog. Annelie Lindby vägrade ge upp och begärde överprövning av nedläggningsbeslutet hos Åklagarmyndigheten Utvecklingscentrum i Göteborg. Överåklagaren konstaterade att utredningsledaren på flera sätt slarvat med utredningen och beslut togs om att börja om på nytt. Det blev åtal och mannen dömdes till två års fängelse.Genom att gå ut i Metro vill Annelie Lindby visa att det finns mening med att kämpa vidare trots att rättsväsendet sviker. – Det har varit så mycket att man kommer till en punkt där man inte längre känner någon rädsla.Samtidigt kanske hennes mardröm aldrig tar slut. Mannen som fälldes för våldtäkten har överklagat och om några veckor möter Lindby honom i rätten igen.– Det här har varit ett helvete på jorden och jag vet inte vad jag ska göra om han mot förmodan skulle bli friad.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro